„Mérges” emberek Székelyhídon

A koronavírus-járvány jelenléte egyre gyakoribb fertőtlenítést követel meg a közintézmények, önkormányzatok részéről. Bihar megyében és azon belül Székelyhídon több alkalommal vették már igénybe erre a célre a szatmárnémeti székhelyű Mixt Service magáncég szolgáltatásait.

Nemrégiben két platós kisteherautó parkolt le a székelyhídi városháza előtt. Béres Csaba polgármester és Csuka József alpolgármester megbeszélésre, a munkafolyamat egyeztetésére visszavonult Balog Józseffel, a Mixt Service tulajdonosával. Régi ismerősök ők, az érmelléki városban több alkalommal igénybe vették már a szatmárnémeti cég szolgáltatásait. A vírusfertőzés-veszély megjelenésekor már lépett a városvezetés, Guba József polgári védelmi felügyelő irányításával hattagú akciócsoportot hoztak létre. Háti motoros permetezőkkel rendszeresen fertőtlenítették a köztereket, a közintézmények belső és külső tereit, az üzlethelyiségek környékét. A fertőzésveszély visszaszorítása végett megalakult a közel száz tagot számláló önkéntes polgárőrség is, Hegyessy Zsolt városmenedzser és Nagy Botond önkormányzati alkalmazott szervező munkájának köszönhetően. Feladatuk a rendőrséggel együttműködve az éjszakai járőrözés a városban és a közigazgatásilag hozzá tartozó öt faluban.

A fertőtlenítésre vonatkozó eligazítás után felkéredzkedtem Balog József és Papp Ottó mellé az egyik autóra. Miután vízzel megtöltötték a 400 literes tartályt, kimérték a megfelelő keverékhez szükséges szermennyiséget. Csokalyon kezdtük a vírus elleni „támadást”. Jó kis gépezet ez, állapítottam meg, hisz bentről lehet irányítani a műveletet, meghatározva a szórási irányt és a hatótávolságot.

Ezek a legjobb gépek, és a legdrágábbak is a piacon, Olaszországig mentek értük. Akár huszonöt méter magasságig is felviszik vele a permetszert, míg vízszintesen harmincöt métert terítenek – ismertette a gép paramétereit Balog József.

A falu bejáratától kezdődően az utcák mindkét oldalát permetfelhőbe borították a szakik. Körülbelül egy óra alatt ürült ki az első tartály. Közben Papp Ottó, aki a gépjárművet vezette, elmondta, hogy az emberek gyakorta összemossák az általuk nyújtott szolgáltatásokat. Pedig a rágcsálóirtás nem azonos a fertőtlenítéssel, a szúnyogirtással, ahogyan a vírus elleni védekezés is másmilyen beavatkozást igényel. Sokan azt képzelik, hogy a hagyományos klór mindenre jó, holott a vírusokra semmilyen hatást nem gyakorol.

Balog Józsefet a vállalkozásáról kérdeztük. 1992-ben alapította a mostani cégét, addig éveken át a Szatmárnémeti Fogyasztási Szövetkezetben dolgozott hasonló munkakörben. Mostanra huszonöt alkalmazottat foglalkoztat, Szatmár, Bihar, Szilágy és Kolozs megyéből kapja a legtöbb megbízatást, de jártak már az ország déli megyéiben is. Székelyhíd mellett már több alkalommal Bihardiószegen, Nagyszalontán és Margittán is voltak „bevetésen”.

2020.05.26
Galéria
Csokalyon is jártak a „vírusirtók”
Papp Ottó feltölti a berendezést
A kiemelten veszélyes gócpontokra külön odafigyeltek
Balog József, a Mixt Service tulajdonosa