Családformáló műhely az Érmelléken

Érmelléki Családformáló Műhely néven tartottak foglalkozásokat 2019 júniusa és 2020 májusa között több érmelléki településen.

Több szakember, így Kiss Márton atya, lelkigondozó, Molnár Ágnes pszihoterapeuta, Scheck Zsuzsa klinikai pszihológus, Kulcsár Mária szociális munkás, Daróczi Lea pedagógus és Bara Tünde grafológus, lelkigondozó, a kézműves műhelyek vezetője vendégelőadókkal és önkéntesek segítségével valósította az Érmelléki Családformáló Műhely programjait, melyekre a Bethlen Gábor Alaptól nyertek félmillió forintos támogatást. Négy településen, Éradonyban, Értarcsán, Érkeserűben és Bélfenyéren tartottak foglalkozásokat a szakemberek, egzebek mellett az egymás jobb megismerését szolgáló, játékos feladatokat és a népi hagyományok megőrzésén is alapuló kézműves műhelyeket szerveztek.

„Az alkotás öröme mellett talán a legnagyobb élmény volt számunkra annak megtapasztalása, hogyan segítik egymást a csapaton belül a társak: a nagyok a kicsiket, a lányok a fiúkat” – mondta a foglakozásokról Bara Tünde.

A foglalkozásokon – melyek mottójául a „Mert ahol a kincsed van, ott lesz a te szíved is.” (Máté 6:21) igerészt választották – részt vevő gyermekeket az első napon csapatokra osztották, majd a nap végén egy óriás társasjáték segítségével ellenőrizték a nap folyamán átadott ismereteket. Voltak hagyományápoló kézműves műhelyek, szenteltek időt a hitben való növekedésnek, emellett családgondozást, nevelési tanácsadást is nyújtottak a szakemberek.

Az Érmelléki Családformáló Műhely programjain eddig mintegy 300-an vettek részt, a szervezők pedig a műhely folytatását tervezik.

2020.05.26
Galéria