Biharban járt az agrárminiszter

Munkalátogatásra érkezett pénteken ADRIAN OROS mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter. Tenkén egy zöldségtermelő vállalatot látogatott meg, Nagyváradon pedig a tárca irányítása alá tartozó hivatalok képviselőivel és termelőkkel tanácskozott a városházán.

Bihar megyei látogatásra invitálta Dumitru Țiplea prefektus az agrárminisztert. Adrian Orost elkísérte vendéglátója egy Tenkehosszúaszón működő, elsősorban uborkatermesztéssel foglalkozó mezőgazdasági céghez. A Stangl cégcsoporthoz tartozó vállalat nagyüzemi, német modell alapján kifejlesztett technológiával dolgozik, és elsősorban szezonmunkásokat foglalkoztat nyáron. A telephelyen több száz fő elszállásolására alkalmas konténerlakásokat, közös konyhát, mosdókat is fenntart. Ezeket is megtekintették a látogatók.

A kormánybiztosi hivatal közleménye tudatja azt is, hogy a vállalat elsőre 14 millió eurós befektetéssel megvásárolta a földeket, öntözőrendszert épített ki, felhúzta a válogatócsarnokot és a szálláshelyeket. A közeljövőben 33 millió eurós beruházásra készül, hogy helyben saját konzervgyárat építsen a saját és a környékbeli gazdálkodók termésének feldolgozására, illetve egy tyúkfarmot akar létesíteni, hogy az onnan származó tojást – a zöldségkonzervekkel együtt – Nyugat-Európában értékesítse. A miniszter nagyra értékelte a munkahelyteremtő és értékközvetítő beruházást, s mint mondta, az ilyen vállalkozásokat az állam is támogatja.

A váradi városházán megtartott eszmecserén az agrártárca vezetője ismertette azokat az intézkedéseket, amelyeket a minisztérium a járványhelyzet alatt meghozott annak érdekében, hogy a gazdák egyszerűbben hozzájuthassanak az uniós támogatásokhoz, ilyen például az egységes igénylés online benyújtása a Kifizetési és Intervenciós Ügynökséghez. Elhangzott továbbá, hogy az EU hozzájárult ahhoz, hogy az Országos Vidékfejlesztési Program eddig fel nem használt 80 millió euróját a járvány miatt nehéz helyzetbe került mezőgazdasági termelők megsegítésére fordíthassák Romániában, illetve további 50 millió euróval támogathatják június 15. után azokat a gazdálkodókat, akik szezonmunkásokat és napszámosokat alkalmaznak nyáron.

További pénzügyi segítséget is kilátásba helyezett a miniszter, ezekről a következő hónapokban dönt a kormány. Tervezik az aszálykárok enyhítését, az öntözőrendszerek kiépítésére 43 millió eurót szánnak, a hegyvidéki kis vágóhidak létesítését 12 millió eurós kerettel fogják ösztönözni, a fiatalokat pedig 42 millió eurós alapból akarják arra buzdítani, hogy mezőgazdasági vállalkozásba kezdjenek. Utóbbiak számára azt is segítené a kormány, hogy legfeljebb 50 hektárnyi földet bérbe vegyenek.

Adrian Oros tisztában van a gazdák legnagyobb gondjával: az értékesítés, a feldolgozás és a tárolás nehézségeivel. Elmondása szerint elsődlegesen az olyan társulásokat, főként a családi vállalkozásokat kívánja segíteni a kormány, amelyek képesek a termést feldolgozni és értékesíteni is. Ezt szolgálja az országos stratégiai program. Azt is mondta, hogy a most önfenntartó farmokat át kell alakítani jövedelmező, közepes méretű gazdaságokká. „Ez is hozzásegíti az országot, hogy megszabaduljon az agrár-élelmiszer szektorban évente keletkező, egymilliárd eurót meghaladó hiánytól, hiszen most a szubvenciót exportálja az ország élőállat és megtermelt gabona, növényi alapanyag formájában, a magas hozzáadott értékű, feldolgozott élelmiszert pedig importálja” – idézi a közlemény a tárcavezetőt.

A találkozón a Bihar megyei mezőgazdasági intézmények ismertették a különféle programok itteni lebonyolítását, és a termelők is feltehették kérdéseiket, megoszthatták gondjaikat a miniszterrel.

2020.05.30
Galéria