Püspöki: párbeszédhiányos államosítás

Több cikk, illetve a közösségi oldalakon sok hozzászólás foglalkozott a biharpüspökieket érintő múlt heti helyi tanácsi döntéssel, melynek hátteréről PETŐ DALMA helyi tanácsost, biharpüspöki lakost kérdeztük.

– A múlt heti nagyváradi tanácsülés után többen kifogásolták, hogy egy Biharpüspökit érintő napirendi pont megszavazásánál az RMDSZ-frakció tartózkodott. Miért?

– Elöljáróban fontosnak tartom elmondani, hogy Biharpüspökiben az elmúlt harminc évben a legnagyobb infrastrukturális beruházások akkor zajlottak, amikor az RMDSZ alpolgármesteri tisztséggel rendelkezett az önkormányzaton belül. A most a végéhez közelgő mandátum idején csak és kizárólag az RMDSZ terjesztett be a participatív költségvetésbe Püspökit érintő beruházási tervet, amelyet sikeresen bevittünk a tíz, Nagyváradon megvalósuló projekt közé. Ugyancsak a mögöttünk álló négy évben kizárólag a mi közbenjárásunkra újultak meg a katolikus és református biharpüspöki egyházi ingatlanok, tulajdonok.

– Mi történt a múlt heti tanácsülésen?

– Ami a városrész hat utcájának aszfaltozása kapcsán egyesek által hazug módon beállított témát illeti, tényszerűen a következő dolgokat kell tudni: az RMDSZ megszavazta a nevezett biharpüspöki utcákra vonatkozó beruházást és a pénzügyi paramétereket.

– De most azt mondják, hogy Önök nem szavazták meg a beruházást.

– Hazugság. Két szavazás volt. Egy, ahol magáról az aszfaltozásról döntöttünk, azt megszavaztuk már régebben. És egy most. Az elmúlt héten tartott tanácsülésen arról kellett dönteni, hogy a város előzetes közvita és konzultáció nélkül 223, kataszteri számmal rendelkező tulajdont sajátítson ki Biharpüspökiben. Az érintettek között magánszemélyek mellett a biharpüspöki református egyház is szerepelt.

– Ez nagyon komoly szám. Tudnak erről a kisajátításról az érintettek?

– Pontosan ez az, amit mi is meg akartunk tudni. Az RMDSZ-frakció kérdésére, hogy egyeztettek-e a tulajdonosokkal, érintettekkel a döntésről, illetve megjelent-e tájékoztató a város hivatalos honlapján, nemmel feleltek, a személyes adatok védelmére hivatkozva. Tehát ma a biharpüspöki lakosok nem tudják, hogy pontosan kitől mennyi földet vesznek el, továbbá ki az, akinek beljebb kell vinnie a kerítését a beruházás miatt. Az sem egyértelmű, hogy állja-e ezeket a költségeket az önkormányzat. Nekünk folyosói beszélgetés alkalmával azt mondták, hogy nem, mert ők nem kerítést, hanem utat építenek.

– Kaptak választ arra, hogy miért nem beszéltek a Polgármesteri Hivatal illetékesei az érintettekkel?

– Nem, és mivel ezek a kérdések nagyon sok biharpüspökit érintettek, és a polgármesteri hivatal elmulasztotta velük a konzultációt, egyeztetést, mi az emberek mellé álltunk. Véleményünk szerint az érintetteket minden esetben tájékoztatni kell a változtatásokról, a döntés előtt az ott élők véleményét ki kell kérni. Sajnáljuk, ha egyesek párt- és politikai érdekből úgy gondolják, hogy a magyar embereket, egyházainkat nem kell megkérdezni, véleményalkotási jogukat el kell venni akkor, amikor kisajátítják tulajdonuk egy részét. Mi úgy gondoljuk, a korrekt eljárás az lenne, hogy lehetőséget adjanak az érintetteknek beleszólni a döntésekbe. A püspökiek nagyon jól tudják, hogy ki állt mellettük folyamatosan az elmúlt években.

2020.06.02
Galéria
A biharpüspöki református templom előtt rendbe tett zöldövezet