Igazságtalanul megrövidítik a váradi piaci árusokat

Többen is jelezték az RMDSZ nagyváradi szervezetének, hogy a polgármesteri hivatalhoz tartozó Közterület-fenntartó Vállalat vasárnaponként zárva tarja a piacokat, holott erre vonatkozóan nincsen semmilyen rendelkezés sem városi, sem megyei vagy kormányzati szinten.

Az érvényes szerződéssel rendelkező termelők elpanaszolták, hogy miközben vasárnap nem jöhetnek ki a piacra, az asztalbérleti szerződések értékét semmilyen mértékben nem csökkentette a vállalat, tehát tulajdonképpen még úgy is fizetésre kötelezik őket, hogy nem is mehetnek be a piacra, mivel a bérleti díjakat egész hétre állapítják meg és hajtják be. Az árusok igazságtalannak tartják ezt az eljárást, és kérték az RMDSZ-t, hogy tegyen lépéseket a helyzet rendezése érdekében.

A nagyváradi RMDSZ-frakció nevében Pető Dalma önkormányzati képviselő és Szabó József, az RMDSZ váradi szervezetének ügyvezető elnöke kedden iktatott beadványt a Közterület-fenntartó Vállalatnál. Ebben felhívták a piacokat működtető városházi vállalat igazgatóságának figyelmét a fennálló helyzet igazságtalanságára, és kérték a piacok megnyitását vasárnaponként is. Amennyiben a Közterület-fenntartó Vállalat – a járványügyi intézkedésekre (és nem létező tiltásokra) hivatkozva – továbbra sem hajlandó kinyitni a piacokat vasárnap, akkor a korábban megállapított bérleti díjak arányos csökkentését kéri a Szövetség.

„Számunkra kiemelten fontos, hogy az emberek, az őstermelők jogait nézzük, és kiálljunk az igazságos bánásmód mellett. Mivel már semmi sem tiltja a piacok kinyitását, a vasárnapi zárva tartás a fenntartó kizárólagos döntésével feloldható. Az a célunk, hogy nyissák ki a piacokat, és ne rövidítsék meg az árusokat. Elutasítjuk azt, hogy az őstermelőktől, a kertészektől vagy a virágárusoktól igazságtalanul beszedett pénzekkel gazdagodjon a Közterület-fenntartó Vállalat” – fogalmazott Pető Dalma, a beadvány egyik iktatója.

2020.06.10
Galéria