Határtalan verseny a környezetvédelemért

Székelyhídi diákok is beneveztek az Áder János magyar államelnök fővédnöksége alatt, projektgazdaként az Emberi Erőforrások Minisztériuma részvételével megrendezett környezetvédelmi versenyre.

A Fenntarthatósági Témahetet első alkalommal 2016-ban szervezték meg diákok számára Magyarországon. Célja a Föld napja üzenetének közvetítése a diákokhoz, illetve általuk terjeszteni azt széles körben. Ily módon válik szemléletformálóvá a kezdeményezés a természetvédelem érdekében. A klímaváltozás, a globális felmelegedés, a pusztuló természeti környezet belátható időn belül nagy veszélyt okoz az emberiség számára. Éppen ezért fontos a Fenntarthatósági Témahét. A kezdeményezés 1500 iskola mintegy 350 ezer diákját vonta be a tudatos természetvédelem népszerűsítésébe.

Ennek részeként a témakörhöz igazodó több verseny zajlik. Ilyen például a Teszedd szemétszedő akció, a szelektív hulladékgyűjtő verseny vagy a faültetési program és a fenntarthatóságról szóló tudásverseny, a ZöldOkos Kupa, amelyre ettől az évtől határon túli V–VIII. osztályos magyar diákok is jelentkezhettek. Ez szükségessé tette, hogy a külhonból jelentkezők irányítására képzőket „neveljenek”. Romániából nyolc személy jelentkezését fogadták el, köztük Cservid Levente székelyhídi biológiatanárét is. Az irányítók fő feladata a program népszerűsítése a tanintézetekben.

Január 20-tól március 13-ig három online ZöldOkos versenyforduló zajlott le. Az egész idei versenysorozat az energia, a klímavédelem és az egészség témája köré szerveződött. Míg Magyarországon megyék szerint csoportosították a jelentkező csapatokat, addig a jelenlegi államhatáron túliak régiók szerint versengenek. A három romániai régióban összesen 161 háromfős csapat mérte össze tudását. A székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum két csapata, a 3 Muskétás és a Székelyhíd Team sikeresen vette a kezdeti akadályokat, s bekerült a legjobb 27-be.

A negyedik forduló március 27-én zajlott le, és ebből a 3 Muskétás csapatot alkotó Kovács Mátyás, Rácz Dávid Ottó és Rákosi Jenő Ferencz másik három erdélyi gárdával továbbjutott a Magyarországon megtartandó középdöntőbe. Hajszál választotta el a továbbjutástól a Székelyhíd Team három versenyzőjét, Hegyessy Zsombort, Árus Hunort és Kiss Nándort is.

Április 23-án lett volna a középdöntő, május 15-én a döntő, de a koronavírus-járvány miatt őszre halasztották mindkettőt. Összesen 34 csapat maradt versenyben, közöttük kell bizonyítania a Cservid Levente felkészítő tanár vezette székelyhídi hármasnak.

2020.06.18
Galéria