Horgolt kompozíciók kavalkádja

Bányai Szabados Katalin ezúttal nem festékkel és ecsettel vagy pasztellceruzákkal alkotott, hanem fonalak segítségével játszott a formákkal és színekkel. A tavaszi vesztegzár idején többek között avval múlatta az időt, hogy csodaszép horgolt alkotásokat hozott létre. E kreációkat a nagyváradi Tibor Ernő Galériában állította ki.

Színpompás pillangó, papagáj, páva mellett elvont és geometriai motívumok, diszkréten elegáns fekete-fehér mintázatok is megtalálhatók a horgolt alkotások között. Volt, amit egy templomablak, volt, amit ódon várfal vagy csodaszép régi ólomüveg mintázata ihletett. A természet is inspirálta a művészt: a kék égboltozat, tündöklő tenger, tavaszi virágok, zöldellő lombok az erdőből, fatörzsek mintái.

Bányai Szabados Katalin elmesélte: amúgy is szeret esténként, tévénéz közben, horgolni különféle ruhadarabokat, pulóvereket, kalapokat, pelerineket a családnak. Afféle pihentető, lazító foglalatosság ez az alkotónak. Volt jó sok maradék fonala, ezért a tavaszi vesztegzár idején kitalálta: ezekből is kezd valamit. Adódott egy-egy alapötlet, aztán nekifogott, és spontánul létrejött mindenféle alkotás. Nagy örömmel készítette ezeket a kreációkat, most is kedvtelve játszott a színekkel és formákkal – ahogyan a festészetben, grafikában is szokta.

A kiállítás anyagában néhány szemrevaló ruhadarab is helyet kapott, kék kalpag, pulóver, poncsó. Meg egy jelmez is: a fekete horgolt ruhát S. Németh Katalin az Elektra főszerepének megformálásakor viselte a hatvanas évek végén, hetvenes esztendők elején, s a váradi színjátszó társulat előadása egyébiránt különféle díjakat is kapott azokban az időkben.

Bányai Szabados Katalin gyermekkora óta rajzol, fest, és a kézimunkázást, többek között a horgolást is szereti. Az örömmel, leleményességgel létrehozott horgolt kompozíciók néhány napig még megtekinthetők a Kanonok sori Tibor Ernő Galériában.

 

2020.06.24
Galéria