Varadinum-kiértékelés: alapításról, támogatásról, új reményekről

A rendezvénysorozat 27. kiadását sajtótájékoztatón értékelte ki Koncsek Vadnai Zita, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke és Szabó Ödön, a programsorozat kurátora.

Könyvbemutató és tárlatnyitó, egyházi ünnepek és kulturális események, koncertek, iskolai rendezvények és civil szervezetek összejövetelei, filmvetítések és irodalmi estek egyaránt megtalálhatók voltak a XXVII. Festum Varadinum programjában. Koncsek Vadnai Zita a rendezvények sokféleségéről beszélt, hozzáfűzvén: az volt a szándékuk, hogy minden korosztály találjon magának kedvére való programot. Megemlítette: őt személy szerint leginkább a római katolikus püspöki palotában megtartott rendezvény érintette meg, amelynek során bemutatták a Felix Terra című katalógust (a Felix Terra – Történelem és egyházművészet a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyében elnevezésű bukaresti tárlat anyagából), hiszen ez a rendkívüli tanulmány megismerteti az érdeklődőket örökbecsű értékeinkkel, egyházi kincseinkkel. Bár a Varadinum a város magyar közösségének rendezvénysorozata, bizonyos rendezvényeket románajkú emberek is látogattak. A kuratóriumi elnök arról is szólt: sok fiatallal is találkozott a különféle eseményeken, s ez külön örömmel töltötte el. Szépen és békésen zárult a Varadinum. Mindez új reményeket ad a következőnek a kivitelezéséhez – zárta mondandóját Koncsek Vadnai Zita.

Szabó Ödön a Létünk című kiadvány egyik lapszámát hozta magával, ez az RMDSZ Bihar megyei lapja volt a kilencvenes években. A magával hozott példányt Dukrét Géza helytörténésztől, nyugalmazott tanártól kapta. Ebben a lapszámban található az 1991 januárjában alakult Varadinum 1992 nevű kuratórium első közleménye. E kuratórium a református és a római katolikus egyház, az RMDSZ Bihar megyei szervezete, valamint a kulturális élet személyiségeinek közreműködésével és részvételével jött létre. (1992 jubileumi esztendő volt, több jeles évfordulóról emlékeztek meg az évben, például, hogy csupán egyet említsünk, a város fennállásának 900. évfordulóját ünnepelte a váradi magyar közösség.) A közleményt aláírta: Tempfli József váradi római katolikus megyés püspök, Tőkés László királyhágómelléki református püspök, Nagy Béla, az RMDSZ Bihar megyei elnöke, parlamenti képviselő, Implon Irén újságíró, dr. Indig Ottó újságíró, irodalomtörténész, Jakobovits Miklós képzőművész és Varga Gábor mérnök, író. A kuratórium azon célból alakult, hogy „megtervezze és megszervezze, lebonyolítsa és méltó keretet biztosítson a ’92-es jubileumi Varadinumnak. A héttagú kuratórium később kibővült az evangélikus és az unitárius egyház reprezentánsaival. Szabó Ödön hozzáfűzte: nem tértek el az alapítói szándéktól, a Varadinum szellemisége azóta sem változott.

Arról is beszélt, hogy az idén a közösségi, együttes fellépés eredményeként három dolgot sikerült elérnni: megvédték a rendezvény identitását anélkül, hogy bárkit megsértettek vagy kizártak volna a Varadinumból; megőrizték a függetlenségüket a szervezők azzal, miszerint ragaszkodtak ahhoz, hogy ők döntsék el, mi legyen finanszírozva, mire használják a rendelkezésükre álló forrásaikat; megvédték a támogatásokat. A finanszírozás több pillérre támaszkodott: voltak a saját pénzforrások (ezeket sem kell lekicsinyellni, hangzott el), aztán a Communitas Alapítványtól érkezők, az anyaországi támogatás, amely soha ennyire jelentős még nem volt, mint az idén (Nemzetpolitikai Államtitkárság; Bethlen Gábor Alap), valamint a helyi és megyei önkormányzatok finanszírozásai. A programkurátor elmondta: úgy kezdtek bele a Varadinumba, hogy nem volt finanszírozási szerződés a városi önkormányzattal. Ám nem vonultak el, mint egy sértődött gyermek, hanem folytatták a párbeszédet, kitartottak az érveik és értékeik mellett. Ennek eredményeként végül a színházi előadások egy részét finanszírozta a városi önkormányzat. „Ha egyszerre és karakteresen képviseljük a véleményünket, megállapodásra juthatunk” – mondta Szabó Ödön.

A kurátor arról is beszélt, hogy – mivel közel 150 program volt –, idén is kéthetesre bővült a Varadinum, s lesznek utórendezvények is. Véleménye szerint két hétbe jobban beleférnek a programok, látogatóbarátabbá, élvezhetőbbé teszi a rendezvénysorozatot, nem gyorsvonatossá. Kellett persze így is szemelgetni, válogatni, de nyugodtabban. Fontosnak tartották azt is, hogy a fiataloknak alternatívákat nyújtsanak, ezért volt sok koncert, alternatív rockzenekarok is felléptek, több estén át benépesült a Holnaposok szobrának környéke. A várkerti majálist pedig rengetegen látogatták, az esti koncertek (Halott Pénz; Edda) pedig tömeget vonzott a vársáncba. A Varadinumon történt kisebb csúszásokért, kellemetlenségekért pedig ezúton is elnézést kérnek a szervezők.

Szabó Ödön elmondta még: javasolni fogja a kuratóriumnak, hogy jövőre is kéthetes legyen az ünnepségsorozat, mégpedig május 5–19. között.

2018.05.19
Galéria