Megszűnt a kényszerkarantén jogalapja

Hatósági razziák megyeszerte

Az Alkotmánybíróság határozata alapján felfüggesztették hatályából azt az egészségügyi miniszteri rendeletet, amelynek alapján március óta otthoni vagy intézményi elkülönítésbe küldték a hatóságok a fertőzésveszélynek kitett személyeket. Törvényt kell hozni erről.

A kormánybiztosi hivatal szombati közleményében tudatta, hogy az alkotmánybírósági döntés előző nap megjelent a Hivatalos Közlönyben, és emiatt már nem lehet jogszerűen otthoni vagy intézményes elkülönítésben tartani mindazokat, akik fertőzésveszélyes területekről érkeznek az országba vagy feltételezik róluk, hogy az új koronavírus hordozói, és fertőzhetnek. Az elkülönítést csupán önkéntesen vállalhatják az érintettek. Ez azért is ajánlatos, mert – amint a prefektus közleménye emlékeztet rá – ha utólag valakiről bebizonyosodik, hogy vírushordozó, és nem tartott megfelelő távolságot környezetétől, felelősségre vonhatják a járványelleni intézkedések megsértéséért.

A kormánybiztosi tájékoztatásban foglaltaknak ellentmondani látszik azonban az ugyanonnan érkező szokásos közlemény, amely szerint szombaton Bihar megyében a rendőrség és a helyi rendőrség 300 munkatársa ellenőrzött 550 személyt, akik otthoni elkülönítésben tartózkodtak.

A készenléti állapotra érvényes járványellenes előírások megszegéséért 8 pénzbírságot róttak ki összesen 5500 lej értékben.

A prefektúra mindemellett bejelentette, hogy több hatóság – rendőrség, csendőrség, katasztrófavédelem, határrendészet, közegészségügy, állat-egészségügy és élelmiszerbiztonság, munkaügy, fogyasztóvédelem, közúti szállítási ellenőrzés – részvételével a következő két hétben megyeszerte számos helyen és módon fogja ellenőrizni, hogy az intézmények, vállalkozások, szolgáltatók – például a szállítók és rendezvényszervezők, piacok, vásárok szervezői –, illetve az egyházak és a lakosság miként tartja be a járványellenes intézkedéseket.

Az első vizsgálatokat már el is végezték, a fent említett hatóság 122 képviselője vett részt az akciókban, a vegyes csapatok 52 céghez szálltak ki. Két cégnél találtak járványvédelmi hiányosságokat: egyet figyelmeztettek, a másikat 2000 lejre büntették, mert a teraszán túl közel álltak egymáshoz az asztalok. Egy másik céget azért büntettek 1500 lejre, mert nem használt elektronikus pénztárgépet. A Kresz megsértéséért további 87 szabálysértési bírságot róttak ki összesen 41 395 lej értékben.

2020.07.04
Galéria
Illusztráció