Dupla Törzsasztal: Káli István és Boka László a májusi vendég

Két Törzsasztal-esttel zárja az évadot a Várad folyóirat: május 24-én, csütörtökön Káli István íróval, könyvkiadóval, május 25-én, pénteken pedig Boka László irodalomtörténésszel, kritikussal találkozhatnak az érdeklődők az Illyés Gyula könyvesboltban (Teleki utca).

Káli István Szemfényvesztett című könyvét május 24-én, csütörtökön 18 órától mutatják be az Illyés Gyula könyvesboltban. A marosvásárhelyi szerzővel Kőrössi P. József beszélget. Káli István regénye megírásakor saját sorsát gondolta át, azt, hogy mitől lett az, aki, és arra a következtetésre jutott, hogy nem ő a meghatározója a saját életének. Erre a keserű felismerésre utal a kötet elején olvasható ajánlás is: „Szüleim és mindazok emlékére, akik merték hinni, remélték, hogy az emberhez méltó élet nem mindig rendszer vagy hatalom kérdése”.

Az író megfogalmazása szerint: „Nem akartam leépülésregényt írni. Egyszer csak kezdte írni magát a szöveg, egyik esemény kérte a másikat, és ez lett belőle.(...) A főhősöm nem volt az egyedüli ilyen szereplője a kommunizmusnak. Azt, hogy hányan találtak magukra a világtalanság állapotában, illetve hányan tudták megkülönböztetni a két világtalanságot, nem tudom, mindenki tegye hozzá a maga igazságát.”

A beszélgetés első részében a vendég könyvkiadói munkájáról is szó esik, hiszen Káli (Király) István a 2015-ben megszűnt Mentor Kiadó örökébe lépő Mentor Könyvek Kiadónak is az alapítója.

Boka László irodalomtörténész, kritikus május 25-én, pénteken 18 órától ugyancsak az Illyés Gyula könyvesboltban lesz a Törzsasztal vendége. Boka László 1974-ben született Nagyváradon, a holnapos Dutka Ákos kései leszármazottja. Magyar–angol szakos bölcsészdiplomájának megszerzése után Kolozsváron magiszteri fokozatot szerzett, majd az ELTE Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékén lett bölcsészdoktor. 1998 óta Budapesten él, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatója, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem docense. Számos magyarországi és külföldi kutatási projektet irányított, több közülük erdélyi, partiumi vonatkozású. A Várad kulturális folyóirat egyik alapítója és állandó munkatársa. Számos szerkesztett kötete mellett első önálló tanulmánykötete (A befogadás rétegei, 2004) az E-MIL Irodalomtudományi Díját nyerte. Az idei Könyvhétre megjelenő Peremek és középpontok  című könyvéről és sok egyébről Kőrössi P. József beszélget vele.

Mindkét rendezvényre ingyenes a belépés, a bemutatott kötetek a helyszínen kedvezményes áron megvásárolhatók.

2018.05.21
Galéria
Boka László
Káli István