Sztrádaügyben találkoztak román és magyar illetékesek Váradon

Az autópályák összeköttetése érdekében ült össze július 6-án, hétfőn a román és a magyar közúti infrastruktúra területén illetékes vegyes bizottság. Megnézték a Nagykerekinél már megépített új határátkelőhelyet is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közúti infrastruktúra fejlesztéséért felelős főosztályát vezető Thoroczkay Zsolt irányította a magyarországi küldöttséget, melynek helyi és országos hatóságok, érintett cégek képviselői voltak a tagjai. A vendéglátók csoportját a Közútkezelő Országos Társaság helyettes vezérigazgatója, Ovidiu Marian Barbier vezette a romániai illetékes hatóságok képviselőinek körében. A Bihar megyei kormánybiztos, Dumitru Țiplea is jelen volt a nagyváradi Continental hotelben megtartott megbeszélésen, az elhangzottakról a prefektúra kancelláriahivatala és a közútkezelő hatóság adott ki közleményt. Utóbbi megemlíti a hazai delegáció tagjaként Románia budapesti nagykövetségének, a bukaresti szállításügyi tárcának és a Határrendészet nagyváradi területi kirendeltségének reprezentánsát is.

A felek egyeztették, hol tart az észak-erdélyi sztráda építése, és elhangzott, hogy az 99 százalékban készen van a Bihar és Bors közötti szakaszon, átadását két héten belül tervezik. (Ludovic Orban pár héttel ezelőtti váradi látogatásán még június végét jelölték meg az átadás dátumaként – szerző megj.) A román sztrádaépíttető hatóság azon igyekszik, hogy az egész autópálya különféle szakaszain elkezdődjön a munka még az idén.

Magyar oldalon ellenben már átadták az M4es autópályának azt a szakaszát, amely a határnál, Nagykereki átkelővel, csatlakozik a romániai úthoz. Elkészült a határállomás is magyar oldalon, de a tényleges megnyitáshoz kormányközi megállapodás szükséges. Most a román fél azt is kérte, hogy az átkelőn lehessen kapni úthasználati matricákat.

A prefektusi közlemény nem említ pontos dátumot, de a romániai közútkezelőre szerint az aláírt jegyzőkönyv azt rögzíti, hogy mindkét fél megtesz mindent azért, hogy legkésőbb szeptemberben megnyíljon a forgalom előtt a Nagykereki–Bors 2 határátkelő.

A munkaértekezleten két gyorsforgalmi út Szatmár megyei összekötéséről is egyeztettek, ezeket az utakat még ezután fogják megépíteni; Szatmárnémetit fogja majd összekötni a magyar határral Csengernél, az M49-es magyarországi út folytatásaként – mostani számítás szerint 2024-ben.

A vegyes bizottság várhatóan októberben ül újra össze, ezúttal Magyarországon.

2020.07.06
Galéria
Nagykerekinél készen van az új határátkelő
A váradi Continental szállóban ülésezett a román–magyar vegyes bizottság
Kulcsszavak: