Padlóra küldte a bihari sportéletet a koronavírus

Bihar megyére is hatással volt a koronavírus-világjárvány, amely több országban megbénította a sportéletet, egy évvel elnapolva az idei labdarúgó Európa-bajnokság és az olimpiai játékok küzdelmeit is.

Két hónapos kivárás után a megyei labdarúgó-bajnokságok idő előtti befejezéséről döntöttek a Bihar Megyei Labdarúgó-egyesület (BMLE) vezetői. A megye legnagyobb, egyben legaktívabb egyesülete, amely 58 tagot és több mint 80 (ifjúsági, valamint felnőtt korosztályú) csapatot foglal magában, épp a tavaszi idényre készült, amikor a koronavírus-járvány elérte Romániát. Az események rendkívül gyorsan követték egymást, s bár március második hétvégéjén még pályára léptek a csapatok, a következő fordulóra már nem került sor.

A Román Labdarúgó-szövetség (RLSZ) a bajnokságok azonnali felfüggesztéséről döntött, így a megyei egyesület képviselőinek sem volt más választásuk. Boros Péter, a BMLE titkára az első napokban még bizakodva nyilatkozott az esetleges folytatásról, csupán a kényszerpihenő hosszúságát nem tudta megjósolni.

A március 16-án bevezetett szükségállapot első harminc napja az elszigetelődés jegyében telt el, az emberek a modern technika segítségével tudták csak fenntartani egymással a kapcsolatot, a személyes találkozás szinte lehetetlen volt. A drákói szigorral meghozott óvintézkedésekkel a vírus terjedését próbálták lelassítani az illetékesek, de azzal kevesen számoltak, hogy további egy hónap tétlenség vár majd az emberekre.

 

Lezárták a bajnokságok többségét

Május 18-tól a szükségállapotot a készenléti állapot váltotta fel, s bár utóbbi már több teret engedett a különböző tevékenységek újrakezdésének, az amatőr sportolók számára nem adta meg a lehetőséget az edzésekre, mivel nem tudták teljesíteni az orvosi protokollumban előírt feltételeket. Az RLSZ vezetői előbb az ifjúsági és az utánpótlás bajnokságok befagyasztásáról döntöttek, majd a résztvevőkkel egyeztetve a felnőtt másod  és harmadosztály küzdelmét is idő előtt lezárták.

A harmadosztályból senki sem esik ki, míg a másodosztály legjobb hat csapata osztályozón vesz részt, hogy eldöntse, mely gárdák jutnak fel az élvonalba, a 7–19. helyezettek számára pedig szintén véget ért az évad, ugyancsak kiesők nélkül. Ez utóbbi döntés a harmadosztályba jutást is befolyásolja, ugyanis az eredetileg tervezett 21 megyei bajnokcsapat helyett csak 14 gárda szerez majd szereplési jogot az osztályozók végén.

Pár nappal az országos szövetség döntése után a BMLE kérdőívet juttatott el a csapatokhoz, hogy megtudja a résztvevők álláspontját az esetleges folytatásról. A válaszok feldolgozását követően kiderült, a megyei első osztálybeli csapatok többsége (12 gárda) az idény befagyasztását szeretné, kettő a folytatás mellett van, két együttes vezetői pedig nem válaszoltak a határidő lejártáig. A másodosztályú gárdák egyhangúlag a lezárást szorgalmazták. A megyei szövetség döntése így kézenfekvő volt.

 

Osztályozót játszik a NAC

A megyei első osztály tabelláját magabiztosan vezető Nagyváradi Atlétikai Club 1910 (NAC) képviseli majd megyénket a harmadosztályba jutásért sorra kerülő osztályozón. A küzdelem háromcsapatos tornákkal zajlik, a győztes pedig jogot szerez a harmadik ligában való szereplésre.

A döntést igencsak morcosan fogadták a váradi csapat vezetői, akik az osztályozó nélküli feljutás mellett érveltek az RLSZ elnökségénél. Mondani sem kell, sikertelenül. Răzvan Burleanu, a román fociszövetség elnöke hajthatatlan volt, érvekkel támasztotta alá, miért a stabilabb anyagi háttérrel bíró harmadik ligás gárdáknak szavaz bizalmat a megyei bajnokokkal szemben. Az utóbbi években ugyanis többször előfordult, hogy az osztályozót megnyerő megyei csapatok nem iratkoztak be a harmadosztályba, vagy idő előtt feladták a küzdelmet. Ezzel szemben az elmúlt három idényben csupán öt harmadik ligás együttes lépett vissza idény közben.

 

Húsz csapattal folytatják?

A harmadosztályhoz hasonlóan a megyei bajnokságokban sem lesz kiesés, ezért a megyei másodosztály két győztese (Cserpataki Slovan és Belényesi Gloria) egyenes ágon jut fel az első osztályba. Mivel a tervezett osztályozókra sem kerül sor (a másodosztály két csoportjának második helyezettje az első osztály 13. és 14. helyén záró gárdával mérkőzött volna meg a feljutásért), így további két megye II-es együttes (Berettyószéplak és Keményfok – utóbbi azért, mert az előtte található Biharrósának nincs engedélye a feljutásra) kap lehetőséget a feljebb lépésre. Ez azt jelenti, hogy 20 főre nő az első osztály létszáma.

Ha a NAC sikerrel veszi az osztályozót, akkor a megüresedő helyét egy másodosztályú gárda veszi majd át. A résztvevőről osztályozó dönthet, a lehetséges jelöltek: a Bihari Földvár, a Nagyváradi NAC II., a Bontesdi Zorile és az Alsókocsobai Izvorul.

Mivel a spanyol élvonalhoz hasonló, 38 fordulós évadot megyei szinten nem tudják vállalni a csapatok, a BMLE változtatást tervez, így két csoportban zajlik majd a küzdelem. E téren is a résztvevők többsége támogatta a javaslatot, alig hat csapat ellenezte a kezdeményezést azzal érvelve, hogy gyengülni fog a színvonal. Ezzel szemben a többség és a BMLE is úgy látja, a jelenlegi krízishelyzetben a csapatok fennmaradása az elsődleges cél, ebben segíthet a költségek csökkentése (kevesebb mérkőzés, alacsonyabb szállítási költségek). A másodosztály továbbra is kétcsoportos marad, ám kevesebb csapattal indul útra.

 

Foci helyett egészség

„Két hónapot kivártunk abban bízva, hogy folytatni tudjuk majd a bajnokságokat – tudatta a BMLE közleményében Boros Péter főtitkár. – Sajnos május közepe helyett csak június első felében tudtak volna ismét edzésbe állni csapatainak, emiatt pedig csak júliusban folytatódhatott volna a rövidített küzdelem, amikor is öt hét alatt hét mérkőzést kellett volna lejátszaniuk a résztvevőknek. Ez a csapatoknak anyagi terhet, a játékosoknak pedig többletterhelést jelentett volna. Ezért döntöttük a közvélemény-kutatás mellett, majd pedig a csapatok többségének óhaját szem előtt tartva az idény lezárásáról értesítettük az országos szövetséget. Nem volt könnyű döntés, de úgy gondolom, a foci mellett a résztvevők egészségének megóvása jelen körülmények között elsőbbséget élvez.” A szakági szervezet tisztségviselője hozzátette, az új idény kezdéséről egyelőre nem tud nyilatkozni. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy több megyében is játszani kell a bajnokság eldöntéséért, emiatt az osztályozókra leghamarabb augusztus elején kerülhet sor.

Mint ismeretes, az elmúlt két évben Bihar megyében augusztus harmadik hétvégéjén rajtoltak el a bajnokságok, ám az ezt megelőző két hétvégén Román Kupa-mérkőzésekkel hangoltak a csapatok a kezdésre. Idén valószínűleg a körülmények függvényében változik ez a forgatókönyv.

S hogy ne csak a keserű dolgokról tegyünk említést, el kell mondani, hogy a világjárványnak voltak kedvező hozadékai is. Ide sorolható a megyei futballpályák gyepszőnyegének állapota is, amely számottevő javuláson ment át a két hónapos kényszerpihenő során. A csapatok képviselői büszkén osztották meg a játékterek kiváló állapotáról tanúskodó képeket a közösségi oldalakon.

Egyelőre úgy tűnik, a vírus áll nyerésre a sporttal szemben, de a (kényszer)szünet után újult erővel vághatnak vissza a sportágak képviselői.

2020.07.20
Galéria
A pálya helyett zöldasztalnál dőlt el a megyei focibajnokságok végeredménye
Két csapatot kell felülmúlnia a NAC-nak a harmadosztályú tagság megszerzéséhez
A diószegi focipályának is jót tett a kényszerszünet