Kártérítést és helyreállítást kér a váradi RMDSZ-szervezet

Beadvánnyal fordul a nagyváradi önkormányzathoz az érdekvédelmi szervezet választott képviselőjeként PETŐ DALMA helyi tanácsos. Arra vár választ, miként segíti a helyhatóság a nagypiac csarnokának leégése miatt kárt szenvedett, megélhetés nélkül maradt árusait, illetve hogyan gondoskodott a műemlék épület tulajdonosa, kezelője – a Közterület-kezelő – az ingatlan biztonságáról.

Elkeserítő látvány a hajdani villamosremíz kiégett falainak látványa a váradi nagypiacon. Az 1600 négyzetméteres csarnok kormos falait – már ahol még állnak – körülkerítették, több tűzoltóautó állt mellette még hétfőn délben is. A helyszínen tájékoztatta a sajtót Pető Dalma váradi helyi tanácsos a tragédiával kapcsolatos észrevételeiről, fejleményekről. Mint mondta, váradiként és választott tisztségviselőként is szükségesnek tartotta, hogy megszólaljon, hiszen hatalmas veszteség érte épített örökségünket a több mint százéves ingatlan pusztulásával. A közösségi médiából is az látszik, a város lakóit nemzetiségtől függetlenül mélyen érintette a csapás.

Az RMDSZ nagyváradi szervezete több kérdést is megfogalmazott, elsősorban azt, hogy biztosítva volt-e az ingatlan, hiszen az állampolgároknak kötelező biztosítást kötni a házukra, autójukra, az ingatlant rendszeresen fel is kell értékeltetniük. Remélik, hogy a polgármesteri hivatal és a Közterület-kezelő is, jó gazdaként, kötött biztosítást, hiszen az ő felelősségük az ingatlan védelme, őrzése, biztonsága.

A város épített örökségének fájdalmas pusztulása mellett a tűzvész emberek, családok megélhetését is tönkretette. Pető Dalma elmondta, több érintett személy, kisvállalkozó, termelő is felvette már velük a kapcsolatot, és azt nehezményezte, hogy a helyhatóság részéről senki sem kereste meg őket, nem adott tájékoztatást. Állítólag holnap reggel lesz egy találkozó, de közelebbit nem tudott erről a helyi tanácsos.

Az RMDSZ jogászai már tanulmányozzák az árusok bérleti szerződéseit, és módot keresnek arra, hogy segítsenek. Akinek ez ügyben szintén segítségre van szüksége, keresse az érdekvédelmi szervezetet, akár a megyei, akár a körzeti irodákat, akár személyesen Pető Dalmát. Amint a tanácsos fogalmazott: cselekedni kell, ezért hivatalos beadvánnyal fordul a polgármesteri hivatalhoz és a Közterület-kezelőhöz, hogy megtudja: a helyhatóság miként segít a kárt szenvedett vállalkozóknak, volt-e biztosítás a piaccsarnokon, mit mutattak a térfigyelő kamerák. Az RMDSZ kiáll a károsultak mellett, kéri a károk megtérítését, és természetesen kéri az épített örökség helyreállítását. Fontos a váradiaknak ez az épület, hiszen már folyamatban van a nagypiac modernizálása, és a hajdani villamosremíz hasznosítása is fontos része a projektnek.

Sajnálatos, hogy Nagyvárad az utóbbi években tűzesetekkel kerül be az országos sajtóba, ezért kérik, hogy alaposan vizsgálják ki a történteket. „Kérem a váradiakat – mondta Pető Dalma –, ne vádaskodjunk, várjuk meg a vizsgálat eredményét, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy az épített örökségünket helyreállítsák.”

Az egykori villamosremíz a vegyes – fa- és fémszerkezetű tetőszerkezete miatt – kivételes értékű ipari létesítménynek számított, ezt az ICOMOS Regionális Műemléki Bizottságának helyszíni szemléje után a nemzetközi szaktestület is elismerte. Ez a tető semmisült meg a szombatra virradóra bekövetkezett tűzben. Jó tíz éve, amikor Sárközi Zoltán vezette a nagyváradi Műemlékvédő Alapítványt, megtették az első lépéseket az ingatlan műemlékké nyilvánítása érdekében, ám azóta a városvezetés nem törődött vele. A vár közelsége, illetve belvárosi elhelyezkedése miatt egyébként helyi védettséget élvezett az épület, ennek ellenére eredetileg a városvezetés le akarta bontani, de ezt sikerült megakadályozni, és a piac modernizálási porjektjébe már belefoglalták a csarnokot is. Kérdés, hogy a tűzvész után mi lesz a sorsa.

2020.07.20
Galéria
Pető Dalma önkormányzati képviselő