Fűtési tarifákról, költségvetésről és ingatlanügyekről döntött a váradi tanács

A hőenergia lakossági árát nem változtatták, már nem létező nagypiaci épületek tulajdonviszonyát módosították a nagyváradi helyi tanács soros havi ülésén pénteken.

Július elsejétől a nagyváradi közületi fogyasztók a korábbinál kevesebbet kell hogy fizessenek a hőenergiáért: gigakalóriánként 258,39 lejt a szállító vezetékre csatlakozottak, és 404,75 lejt az elosztó hálózatra csatlakozottak. A helyi tanácsi határozat értelmében a lakosságnak számlázott ár nem változott – 248,02 lej, illetve 276,15 lej gigakalóriánként –, csak a termelési ár nőtt, de az emelést a korábbinál kicsivel több önkormányzati szubvenció fedezi. A változtatást a hőszolgáltató kezdeményezte az Energiaárakat Szabályozó Országos Hatóság június végén megszabott tarifáira hivatkozva.

Huszonkét igen szavazattal, a jelen lévő 4 szociáldemokrata párti tanácsos tartózkodásával hagyta jóvá a megyeszékhely önkormányzatának döntéshozó testülete az idei büdzsé legújabb módosítását. Ebben egyebek mellett EU-s projektekre csoportosítottak át több pénzt, a tartalékalapból tanintézetek renoválására utaltak ki összegeket, és rendelkeztek a kórházak többletbevételeiről. Utóbbiak főként az egészségbiztosítási pénztártól érkeztek, és a dolgozók jövedelemkiegészítésére, illetve felszerelések (például vírustesztek) és gyógyszerek vásárlására költhetők.

Értetlenkedve fogadták az RMDSZ-es és SZDP-s tanácsosok azt a határozati javaslatot, amelynek értelmében a város visszavonja a Közterület-kezelőtől két olyan nagypiaci épület bérleti jogát, amelyet már hónapokkal ezelőtt lebontottak. Ezt a két ingatlant a mostani – a Nemzeti Liberális Párt kétharmados többségben lévő tanácsosainak szavazatával elfogadott –határozat a város köztulajdonából átvette a magántulajdonába, hogy lebonthassák őket. Florin Birta alpolgármester úgy magyarázta: ezzel rendben lesznek a dokumentumok meg a leltár. Az elöljáró szerint egy tavalyi tanácsi határozat alapján szabályos volt a bontás, bár – amint érdeklődésünkre Pető Dalma helyi tanácsos később rámutatott – a hivatkozott határozatot nem lehet megtalálni a város hivatalos honlapján. Az RMDSZ-es és szociáldemokrata tanácsosok nemmel voksoltak ennél a napirendi pontnál.

Tisztázást kért Kirei Melinda frakcióvezető is annál a határozati javaslatnál, amelynek értelmében a Baross (ma Dacia) hídtól a Ghillányi úti kereszteződésig tartó forgalmi csomópont rendezésére vonatkozó, EU-s finanszírozású projekt költségeit 23 százalékkal megemelték a megvalósíthatósági tanulmányban szereplő összeghez képest. Az RMDSZ-es tanácsos hiányolta a dokumentációból az indoklást. Ezt szóban megkapta: az építőiparban törvénnyel bevezetett béremelés miatt kell többet költeni, és a többletet egyelőre a városkasszából fizetik. A határozat ezek után egyhangú jóváhagyással átment.

A részletekre visszatérünk.

2020.07.26
Galéria
Hónapokkal ezelőtt lebontották azokat az épületeket, amelyekről a pénteki ülésen rendelkezett a váradi helyi tanács
Tisztázást kértek az RMDSZ-es tanácsosok