Nagyszántón számolnak a jövővel

Az elmúlt években községi szinten jelentős fejlesztések történtek Nagyszántón, és ez reményt ad arra, hogy vonzóbb településként csalogató legyen a fiatal családok számára.

Bocsárdi Ernő helyi tanácsossal a nagyszántói kultúrház mögötti udvaron találkozunk, a közelben egy emlékmű jelzi a falu immár több mint 800 éves múltját. A pázsitos, tágas téren hátul gyermekeknek játszórész hintákkal, csúszdákkal, a másik oldalon kemencék, s tervezik, hogy az eredeti helyén a kuglipályát is helyreállítják.

Beszélgetésünket egészen más témával indítjuk, a falu képviselője nagyon fontosnak tartja, hogy befejezéséhez közeledik az utóbbi évek legnagyobb projektje, a csatornázás, melynek az üzembe helyezése is hamarosan megtörténhet, már csak néhány engedély beszerzése szükséges, a járványhelyzet ez esetben is hátráltatta a munkát. Viszont ezzel Nagyszántón befejezettnek tekinthető az infrastruktúra-fejlesztés, van immár víz, gáz, villany, csatornázás, internet. Sok városi lakos nem rendelkezik ennyi lehetőséggel.

A tanácsos a kultúrházra is rendkívül büszke, be is járjuk, megtekintjük a konyhát, a manzárdon kialakított termeket, illetve magát az előadótermet is. Itt egy rokonszenves kezdeményezés eredménye látható, Fábián Tibor lelkipásztor ötlete volt, hogy kérjék el a családoktól a régi fotókat, s ezeket digitalizálva, ízléses keretbe helyezve állították ki a nagyterem falain. Sokat elárulnak ezek a képek a falu lakóinak egykori hétköznapjairól, ünnepeiről. Megtekintjük a nagyszántói galériát is, a falakon ismerős váradi alkotók festményei, majd benézünk a kis helytörténeti múzeumba is, ahová összegyűjtötték a falu tárgyi emlékeit, köztük érdekes és értékes darabokat. Órákat el lehetne tölteni a régi képek, dokumentumok, használati tárgyak nézegetésével.

Megtekintjük a korszerűen felújított, ám régi épület alatt a pincét is, ami méretében és jellegében egyedülálló a községben, már nyolcvan százalékban végeztek a felújításával. Bocsárdi Ernő erre is igen büszke, ahogy a közvilágítás korszerűsítésére, a futballpálya felújítására, a villanyvezetékek cseréjére is az elmúlt évekből.

Mikor azt vetem közbe, tán nincs is már semmi dolguk a következő évekre, gyorsan sorolja a terveket: szeretné bekeríttetni és világítással ellátni a temetőt, továbbá parkosítani a régi temetőt, s ami a legfontosabb, elkészíttetni az ivóvíztisztító rendszert, amire már ígéretük is van. S aminek a legjobban örülne, ha pár év múlva újraindulhatna a faluban az oktatás; a vonzóbb életkörülmények nyomán várható is, hogy lesz majd elegendő gyermek az óvoda, illetve később az iskola benépesítéséhez.

Készült a Borsi Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.07.28
Galéria
Fábián Tibor református lelkipásztor kezdeményezésére régi családi fotók reprodukcióival díszítették a nagyszántói kultúrház nagytermét
Bocsárdi Ernő Nagyszántót képviseli Bors község helyi tanácsában
Helytörténeti gyűjtemény