Jótékonysággal párosult a sportszeretet

Mintegy harmincan futottak nemrég Debrecenből Székelyhídig – nem kilométergyűjtési szándékkal, sokkal inkább a szeretetből fakadó segítségnyújtás vezérelte őket.

Negyedik alkalommal startolt a csoport a debreceni Megtestesülés plébániatemplom elől, célul tűzve ki a székelyhídi Gyermek Jézus Otthont, amely az egykori Stubenberg-kastélyban működik. Céljuk elsősorban a jótékonykodás, adományokból összegyűlt ruházati és használati tárgyakat, tartós élelmiszereket, játékokat hoztak magukkal.

Az önkéntes futók egy tél végi nap reggelén indultak útnak, és késő délután érkeztek meg a kastélyhoz. Nem volt kötelező a teljes távot futva megtenni, mindenki annyit vállalt a testedzésből, amennyire erejéből futotta. Kifulladáskor a csomagokat szállító kísérő furgonba lehetett felszállni. Az utolsó száz métereket az eléjük siető otthonlakókkal közösen tették meg.

A gyermekek ragaszkodó szeretettel fogadták a jótékonykodókat, többüket az előző évekből már jól ismerték. Ilyen volt Major Tamás is, a jótékonysági futás kezdeményezője, aki elmondta, hogy először 2005-ben vett részt hasonló akcióban. Akkor Dévára látogattak a Szent Ferenc Alapítványhoz, a távot nem gyalog, hanem motorbiciklin tették meg. Később több hasonló célú motoros kiruccanást szerveztek különböző helyszínekre. Időközben életmódváltásra kényszerült, letette a kétkerekűt, és futni kezdett. Mint mondta, nagyobb élvezet izomerővel megtenni a távot, ennek zarándoklat jellege is van. Elsőre még tucatnyian sem vállalták a futást, de azóta egyre többen jelentkeznek. Az adományozók száma is megtöbbszöröződött, így az évenkénti futással egybekötött akción kívül más alkalommal is el-ellátogatnak a Szent Ferenc Alapítvány székelyhídi otthonába.

Az időjárás nem kedvezett a maratoni táv megtételének, de a már jól ismert, hálás és szeretetteljes gyermekarcok viszontlátásának vágya háttérbe szorította a nehézségeket. Az adományok kipakolásában is segédkeztek a vendéglátó gyermekek, kíváncsian találgatták, hogy melyik dobozban vajon mi lehet.

Kovács Ágnes, a Gyermek Jézus Otthon vezetője a szépen berendezett ebédlőbe tessékelte a vendégeket, meleg ebéd várta őket. Közben jutott idő megköszönni a hozott ajándékokat. Esténként közös imával emlékeznek az otthon minden jótevőjére, ahogyan eddig is tették – mondta Ágnes asszony.

A gyermekektől nehéz volt a búcsúzkodás, aztán autóba ültek a futva segítők. Ígérték: nemsokára visszajönnek

2018.05.22
Galéria
Debrecenből indultak a futók
Kovács Ágnes (középen) köszönetet mondott az adományokért
Székelyhídra érkezett a csapat