„Csak jönnének már a gyerekek…”

Épp csak belép az ember a borsi Tamási Áron Iskolába, meghökken az üveggel fedett előcsarnok modernségén, világosságán, tisztaságán. A padlón színes nyilak mutatják, hol, milyen irányban lehet haladni – hiába, a járvány itt is érezteti hatását. Bekopogunk a titkárságra, ahol NAGY-MÁTÉ ENIKŐ igazgató fogad, majd kalauzol végig az iskolában.

Séta közben arról kezd beszélni, hogy az utóbbi években bővítették az oktatási kínálatukat, műszaki vonalon a mezőgazdasági szak mellett mechanikai és elektro-mechanikai osztályok is indultak duális oktatási formában. „Ez 2017-ben történt, most végzett az első szakiskolai osztályunk” – mondja Nagy-Máté Enikő, a borsi Tamási Áron Mezőgazdasági és Ipari Szakképző Iskola igazgatója. Az elektronikai szaklíceumi osztály már 2009 óta működik, illetve van mezőgazdasági technikusi és kertészeti képzést biztosító szakiskolai osztály. „Működik továbbá az esti tagozatunk, s egyre nagyobb az igény azon felnőttek részéről, akik valamikor abbahagyták a tanulmányaikat, s most be szeretnék fejezni. Kilencediktől kezdve vannak ilyen osztályaink, fele mezőgazdasági, fele elektrotechnikai. Így hirdettük meg, még szükségünk lenne pár diákra, hogy ősztől el is indíthassuk. Tizenegyedik osztálytól nagyobb az igény. Az egészségügyi krízishelyzet és a munkahelyek bizonytalansága elgondolkodtatja az embereket, hogy bizony mégis szükség lenne a szakvégzettségre.”

Közben benézünk néhány szaktanterembe, laborba, van, ahol még érződik a frissen lakkozott padló illata. Az étkezőre is vetünk egy pillantást, ahol ugyancsak minden újszerű, rendezett. Az ételeket egy catering cégtől rendelik. Nagy köteg kulcs az igazgatónál, be-benézünk a szaktantermekbe, az egyikben elektrotechnikai labort alakítanak ki, a Nidec cég segít berendezni.

Egy nagy projekt véglegesítődik mostanában, a polgármesteri hivatal uniós projektje, amiből a mezőgazdasági gépparkot fejlesztik. Mivel viszonylag kevés megművelhető területe van az iskolának, ezért kisebb gépek beszerzését célozták meg. Nagy-Máté Enikő büszke arra, hogy négy éven át az iskolájuk képviselte Romániát az Európai Mezőgazdasági Olimpián, a diákok jártak Németországban, Luxemburgban, Lengyelországban és Portugáliában. A járvány miatt az idén nem rendezték meg a versenyt.

„Számunkra különösen nehéz volt a tanév befejezése, hiszen a szakoktatásban nem tekinthetünk el a gyakorlati tevékenységektől. Egyszerűen értelmetlen lenne. Még leginkább a kertészeti osztályban jelentett ez legkevésbé gondot, hiszen sok diák családjának otthoni gazdasága van, ott tudtak gyakorolni, azt lefilmezték s beküldték.”

Benézünk az egyik hamarosan induló ötödik osztályba is, ahol minden készen áll a becsengetéshez. Az igazgatónő felsóhajt: „Csak jönnének már a gyerekek…”

Egyébként hamarosan megújul a számítógépparkjuk, ennek érdekében már tart a közbeszerzés. Harminc tabletet is vásárolnak – amikor pályáztak, még sehol nem volt a Covid-járvány meg az online oktatás kötelezősége, úgyhogy előrelátók voltak.

„Működésünk minden tárgyi feltételét a polgármesteri hivatal biztosítja, például most festettünk, tapétáztunk, ezzel sincs dolguk a családoknak. Nagyon reménykedünk a normális őszi tanévkezdésben, bár ennek elég kicsi a realitása. Pedig írni, számolni, olvasni nem lehet kicsi gyerekeket online megtanítani” – teszi hozzá a pedagógus. Azt is elárulja, a diákok mintegy 60 százaléka rendelkezik az online oktatáshoz megfelelő eszközzel, s az is a gond, ha egy családban csak egy ilyen eszköz van, de több iskoláskorú gyermek.

Ősztől egyébként az iskola 419 tanulóval indítja a tanévet; községi szinten – ide tartozik még a szentjánosi Lónyay Tivadar Nyolcosztályos Iskola és az óvoda, valamint a kisszántói óvoda – 550 gyermek, ifjú vesz részt a közoktatásban. Nagy-Máté Enikő a végén elárulja, már olyan tanár kollégájuk is van, aki egykor itt végzett, a Tamási Áronban.

Készült a Borsi Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.07.28
Galéria
Nagy-Máté Enikő igazgató
Mezőgazdasági kisgépeket is beszereztek a borsi szakiskolának
A Tamási Áron iskola átriumos belső tere
Tiszta, rendbe tett osztálytermek, korszerű felszerelések – várják a diákokat