Pezsgő hitélet református egyházközségben

NÉMETI GYULA, a Paptamási Református Egyházközség főgondnoka szerint 2016. szeptember 5-én, amikor Pál László személyében egy fiatal, lendületes lelkész került a gyülekezet élére, megváltozott minden, szinte egy reform erejével hatottak az ezt követő történések.

Meghívással érkezett az új tiszteletes, akinek köszönhetően immár 80-90-en is részt vesznek a vasárnapi istentiszteleteken, úrvacsoraosztáskor akár 120-an is. Gyülekezeti tábort szerveznek minden évben, illetve az idén, mint oly sok más rendezvény, a koronavírus-járvány miatt valószínűleg ez is el fog maradni. A tábor a gyülekezeti tagokról szól: felvonulnak a hegyekbe, hitoktatás zajlik, bibliai tanulmányokat ad elő a lelkész. Nincs térerő, lehet pihenni és elmélyülni. Támogatásból minden nyáron családi tábort is szoktak szervezni: pályáznak a megyei tanácsnál, kisebb-nagyobb sikerrel mindig kapnak anyagi segítséget. Egyes vállalkozók is támogatják ezeket a tevékenységeket.

Az egyházközségnek vannak saját épületei. Felújítottak egy vendégházat, mely egykor óvodaként működött, illetve még a hozzá tartozó kamrát rendbe kell hogy tegyék. Van egy másik ingatlan, mely karbantartva jelenleg imaházként szolgál, és áll még a régi iskola téglaépülete, melyet 1949-ben államosítottak, és teljes renoválásra szorul. Épp a múlt héten készítettek erről egy látványtervet, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél szeretnének pályázni, mert szakemberek szerint horribilis összegekbe kerül a korszerűsítés.

A templom elfogadható állapotban van, de azért azt sem ártana felújítani – magyarázta Németi Gyula. Gázfűtés van, és most adományokból légkondicionáló berendezést szeretnének felszerelni.

Az egyházközségé a temető, egy bihari temetkezési vállalkozással megállapodtak arról, hogy temethetnek náluk, és ennek fejében, ahányszor szükséges egy évben, kaszálnak.

Paptamásiban egyébként 435 lélek fizet egyházfenntartói járulékot, de a reformátusok teljes száma közel 700.

Készült a Paptamási Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.07.29
Galéria