Ahol jó úton járnak

Kiskerekiben legelőször a falut átszelő főút volt leaszfaltozva, ugyanakkor ez igényli leggyakrabban a karbantartást, felújítást is. Erre mint a legforgalmasabb útszakaszra, valamint a községközpontot Érkeserűvel összekötő útra különös figyelmet fordítanak.

Akár hiszik, akár nem, egy óra hossznyi időt rászántam matematikai alapismereteim gyakorlására. Lakásom utca felőli ablakából kiváló rálátás nyílik a faluba érkező, illetve áthaladó forgalomra. Összesen 72 járművet számoltam meg. Ha figyelembe vesszük, hogy Kiskerekiből egyik irányba csak a zsákfalunak számító Érkeserűbe vezet út, akkor ez a szám jelentősnek mondható. Meglepetésemre a személygépkocsik aránya nem volt elsöprő. Kisteherautóból, futárszolgálat járművéből, traktorvontatású terményszállítóból volt a legtöbb. Egy téglával megpakolt áruszállító nagy dübörgéssel hajtott Érkeserű felé. Feltehetően az ottani építkezési anyagokat forgalmazó bolthoz vitte a háznak valót. Egy másik monstrum kavicsot szállított. Két kombájn is igyekezett valahová, majdnem az egész úttestet elfoglalták. Lovas szekér elvétve jár manapság faluhelyen is, a kapálógépekre akasztott kisméretű utánfutó lett divatossá. Ezeket nem is számoltam bele a statisztikába, ahogyan azt a tehenet sem, amelyik valószínűleg a falusi csordából csatangolt el.

A Nagyvárad–Szatmárnémeti útról lekanyarodva lehet eljutni Kiskerekibe. A letérőtől számított 2 kilométer hosszú aszfaltút át is vezet a településen. Ez minősítés szerint megyei útnak számít, míg az onnan Érkeserű bejáratáig vivő, közel 5 kilométeres szakasz községi besorolású. Ez utóbbira első ízben 2009-ben került aszfaltréteg. Az addig kátyúkkal teli, kövezett út sok gondot okozott a gépjárművekkel közlekedőknek. A 2 kilométeres megyei szakaszt már a régi rendszerben leaszfaltozták, legutóbb pedig két évvel ezelőtt. A községközpont és Érkeserű között az elmúlt évben ismételten aszfaltréteget terítettek. Odafigyeltek arra is, hogy naponta több munkásbusz is közlekedik a térségben, ezért a közlekedés megkönnyítése érdekében az addigi útszélességet egy méterrel megnövelték.

Mivel a puding próbája az evés, Balajti Csaba buszvezető véleményére hagyatkoztunk az út minősítése tekintetében. A frappáns válasz nem maradt el: „Amióta eltűntek a kátyúk, Érkeserűig ötösben jöhetek a busszal”.

Készült a Kiskereki Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.07.30
Galéria
Kulcsszavak: