Gépekkel könnyítik a munkát

A kiskereki önkormányzat 2018-ban sikeresen pályázott a helyi géppark eszköztárának bővítésére. Az 50 ezer eurós beruházás során kiegészítő felszereléséket is vásároltak.

Kiskereki község alpolgármesteréről, Szabó Zoltánról nyugodtan elmondható, hogy „többfunkciós” vezető. Azon túl, hogy kiveszi részét a község irányításában, a falvakban folyó munkálatokat is felügyeli. Mindezeken túl nem retten vissza a kétkezi munkától sem. Gyakran lehet látni, hogy gépekre szökkenve aprítja az utak mentén a bozótot, vagy éppenséggel a gyakori esőzések iszapnyomait tolja le a masinériával az aszfaltútról.

Buldózert már évekkel ezelőtt vásárolt az önkormányzat, két éve pedig egy sikeres pályázat nyomán tovább bővítették gépparkjukat.

A fentebb említettek okán értelemszerű, hogy Szabót kérdeztük az újabb szerzeményekről. Az alpolgármestert érkeserűi otthonában kerestük fel, éppen pihenőszabadságát töltötte. Számára a „pihenő” jelző teljesen mást jelent, mint sokak számára, ezúttal is munkálkodva találtuk, górét fabrikált, hegesztett az ősszel betakarítandó kukorica számára.

Kis szünetet tartva, miközben mogyorót csemegéztünk, és ittuk a hideg üdítőt, felsorolta, hogy mennyi minden fért bele a pályázati csomagba. Vásároltak egy traktort és hozzá utánfutót, aminek igen nagy hasznát veszi az önkormányzat a már említett aszfaltutak takarításánál. A sáncok tisztításakor szintén azzal szállítják el a kitermelt földet, de szállítóeszközként jó szolgálatot tesz rendezvények alkalmával is. Rendelkeznek traktorra szerelhető emelőkosárral, ennek segítségével könnyedén és biztonságosan végzik a fák metszését, középületek csatornáinak a tisztítását. A hóekét mindeddig nem kellett rendeltetésszerűen használniuk, de utak iszapmentesítésekor jó szolgálatot tett. Faültetésnél, kerítések készítésénél használatos talajfúrót is vásároltak. Ez az eszköz 1,1 méteres mélységű, 20 és 40 centiméteres szélességű lyuk fúrására alkalmas. A pályázati csomag részét képező kompresszort még nem használták, de Szabó megnyugtatott, majd annak is lesz „feladata”. Hiánypótló volt a nagy teljesítményű láncfűrész, így már könnyebbé válik a tanintézetek, a polgármesteri hivatal és más közintézmények számára a téli tüzelő aprítása. A sövénynyíró hasznosságát nem volt szükséges ecsetelnie Szabó Zoltánnak, épp lencsevégre kaptuk, amint a polgármesteri hivatal előtt csinosították vele a zöldellő bokrokat.

Készült a Kiskereki Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.07.30
Galéria