Elsírta magát az édesapja, amikor megindult a víz a csapból

Lazar Gheorghe édesapja 93 esztendős volt, amikor bevezették a vizet a faluba – meséli fia, akit az Érszőllős melletti Csekenyén (Reghea) kerestünk fel otthonában.

Amikor ásták fel az utcákat és fektették le a csöveket, az emberek hitetlenkedve fogadták a munkásokat. Azt gondolták, hogy jöttek ezek dolgozni valamit, de hogy víz biztosan nem lesz Csekenyén, az biztos. Így gondolta az idősebb Lazar is.

Amikor Beke László polgármester ellenőrizte a munkálatokat a faluban, éppen a kilencvenes éveit taposó idős úr házánál állt meg. Mondta is neki az öreg, hogy eddig, évtizedekig senki sem gondolt rájuk, korábban senki sem segítette őket, ő már biztosan nem éri meg, hogy víz folyjon a csapból. Erre Beke László polgármester odalépett a földből kiálló cső végére szerelt csaphoz, és kinyitotta. A vezetékből pedig megindult a víz.

A kis öreg alig hitt a szemének, annyira megörült, hogy elsírta magát – mesélt fia, Lazar Gheorghe, aki ugyanúgy, mint annak idején és azóta is minden nap teszik, nekünk is kinyitotta a vízcsapot, ekkor készült emlékül a fénykép.

Készült az Érszőllősi Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.03
Galéria
Kulcsszavak: