Magyar ünnep hajdú módra

Március első napjaiban ünnepi, a Hajdúhét – Szalontai Magyar Napok nevet viselő rendezvénysorozat zajlott le Nagyszalontán. Az egyhetes esemény színes programjai között minden korosztály megtalálhatta a kedvére valót.

Mulatság a hölgyek tiszteletére

A Hajdúhét első napján a hölgyeket ünnepelte a város magyarsága, ugyanis az RMDSZ szervezésében péntek este nőnapi bulit tartottak a Zilahy Lajos Művelődési Házban. A rendezvényre érkező hölgyeket Török László polgármester fogadta egy-egy szál virággal, majd az elöljáró ünnepi köszöntője után Mohácsi Brigitta könnyűzenei koncertjén szórakozhattak a jelenlévők. Az énekesnőt a Vegas Band váltotta a színpadon, és remek talpalávalót játszott a közönségnek.

Alternatív filmplakátok

A Magyar Ház a Hajdúhét művészeti napjának helyszíne lett, itt láthatták ugyanis az érdeklődők Kovács Zoltán, becenevén Genzo alternatív plakátjait, amelyeket az elmúlt néhány évtized filmes és tévésorozatos felhozatala inspirált. A tehetséges fiatal filmplakáttervei számos elismerést hoztak már neki, s lapunk olvasói is megismerkedhettek vele a Biharország márciusi számában.

A tárlatnyitón Török László mellett Mikló István Boldizsár református lelkipásztor is felszólalt. Ő már régóta segíti a tehetséges fiatalt alkotómunkájában, így rálátása van arra, hogy a tervezőgrafikus milyen utat járt be az első próbálkozásoktól az első önálló kiállításáig. Természetesen Genzo is megosztotta gondolatait az érdeklődőkkel, végül szeretetvendégséggel zárult az esemény.

Egészségünk védelmében

Az eleki (Magyarország) Életmódközpont már másodszor kapcsolódott be a Hajdúhét rendezvénysorozatába, annak is az Egészségnapján. Bevezetésként Somogyi Lehel, a központ elnöke ismertette az intézmény megalakulásának körülményeit, 2010 óta folytatott tevékenységüket és a szemléletmódot, amely működésük alapját képezi.

Ezután a szép számban megjelent érdeklődők részt vehettek egészségi állapotuk összetett felmérésében, s a végén megtudhatták szervezetük reális életkorát (ez a legtöbb esetben nem azonos a biológiai életkorral) és azt is, hogy mennyi súlyfeleslegtől kell megszabadulniuk. Az eseményen Bakó László életmód-tanácsadó előadása is elhangzott az agy öngyógyító képességéről.

Sportversenyek gyerekeknek

Az idei Hajdúhéten sem maradtak el a tavaly nagyon népszerűnek bizonyult sportvetélkedők. Görkorcsolyázásban, BMX-kerékpározásban és akadálypályán mérhették össze ügyességüket a gyerekek, fiatalok. A Sándor Péter Sportcsarnokban összegyűlt versenyzőket végig lelkesen biztatta a közönség. A rendezvény házigazdája Kiri Evelin és Kiri Norbert volt, a zsűriben Farkas Zsófia, Zsorda Dorottya és Bagi Norbert foglalt helyet. A versenyzők egészségére és biztonságára ismét Szathmári Csilla asszisztensnő felügyelt.

Kitárta kapuit a megújult Csonkatorony

Az ünnepi hét fénypontját jelentette a bicentenáriumi Arany-emlékév során felújított Csonkatorony átadása és az Arany János életművéről szóló, átalakított, Honnan és hová? című új állandó kiállítás megnyitása. A mintegy félszáz restaurátor bevonásával elvégzett munkát az Arany János-emlékbizottság finanszírozta közel 160 millió forintból. A felújítás során korszerűsítették a Csonkatorony elektromos rendszerét, fűtést telepítettek az épületbe, és megszépült az udvar is. A Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai Budapesten 25 tárgyat restauráltak az Arany-gyűjteményből. A kiállítási tárgyak egy másik részét Nagyváradon, helyi szakemberek segítségével restaurálták, így például a megyeszékhelyen újult meg a hálószoba-berendezés, Arany János ágya, könyv- és ruhásszekrénye. (A tárlatról részletes cikkünk a 24. oldalon.)

Prőhle Gergely, a felújítást irányító budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója ünnepi beszédében kiemelte, hogy a kiállítás újragondolásakor a hagyományok tisztelete és megtartása mellett arra is figyeltek, hogy modern eszközökkel a legifjabb nemzedéket is meg tudják szólítani. S. Varga Pál irodalomtörténész, akadémikus Arany János életét és költészetét idézte fel, valamint elmondta, hogy a munka még korántsem ért véget, hiszen a Nagyszalontán őrzött könyvek és kéziratok restaurálása is folyamatban van az Országos Széchényi Könyvtárban. Török László polgármester köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítették a felújítást. Zenés-irodalmi percekkel gazdagította a megnyitóünnepséget Meleg Vilmos színművész és Csörsz Rumen István irodalomtörténész, régizenész. A megújult Csonkatorony ajtaját Áder János köztársasági elnök tárta ki a nagyközönség előtt.

A nap programját kora este a Zilahy Lajos Művelődési Házban ünnepi előadás zárta. Az Arany János balladáiból összeállított, Hídavatás című táncszínházi produkció iránt igen nagy volt az érdeklődés. A Nagyvárad Táncegyüttes művészei nagyszalontai fiatalokkal közösen, néptánc, népzene és népi játékok felhasználásával álmodták színpadra Arany János balladáinak hangulatát, így állítva emléket a 201 éve született költőóriásnak.

2018.05.22
Galéria
Áder János magyar államfő (középen) lépett be elsőként a megújult Csonkatoronyba
Kovács Zoltán „Genzo” alternatív filmplakátjaiból nyílt kiállítás
A Hajdúhéten a hölgyeket is köszöntötték
Érdekes előadások, állapotfelmérések várták az érdeklődőket az egészségnapon
Többtucatnyi gyermek vett részt a sportnapi rendezvényeken
A házigazdák nevében Török László polgármester mondott köszönetet a Csonkatorony felujításában segítséget nyújtott személyeknek
Kulcsszavak: