Sokat váratott magára a Templom tér korszerűsítése

A participatív költségvetés első meghirdetésekor merült fel és nyerte el a lakosság támogatását is a várad-velencei Templom tér felújításának terve. Ma már a kivitelezésnél tartanak, az eredetinél átfogóbb, alaposabb korszerűsítést végeznek el a városkasszából.

Először a 2018-as költségvetésének egy részét különítette el Nagyvárad önkormányzata arra a célra, hogy abból a városlakók által kezdeményezett, közhasznú fejlesztéseket valósítsanak meg. A javaslatokat magánszemélyek terjeszthették be az előző év végén, és lakossági fórumokon majd online szavazással dőlt el, melyik tíz terv lett a legnépszerűbb, és mire költ projektenként legfeljebb 200 ezer eurót a város. Az RMDSZ nagyváradi szervezete több javaslatot is megfogalmazott a lakossággal való egyeztetés után. Az egyik nyertes pályázat, a Templom tér felújításának ötletgazdája Pető Dalma önkormányzati képviselő volt, a másik népszerűnek bizonyult javaslat a hegyaljai egykori művelődési ház renoválására vonatkozott, ennek Kecse Gabriella helyi tanácstag volt a beterjesztője.

A Kolozsvári út mentén kialakult Velence negyed a múlt század végéig egyszerre mutatott vidéki és városi képet: jelentős iparvállalatok működtek a túlnyomórészt földszintes, kertes házak alkotta utcák között, a vágányok gyárkapukhoz vezették a tehervagonokat, és a sínek egy részén villamosmozdony osztozott a villamossal. A villamost aztán kivonták a Kolozsvári útról, a gyárakat elhordta a rendszerváltás szele, a velencei utcák s a negyed központja, a Templom tér pedig maradtak a XX. század közepének málló, poros szürkeségében. Ebből remélnek kilépni a helyi lakók, és viselik el türelemmel az idén tavasszal elkezdődött, zajjal, ásással, fúrással s egyéb kellemetlenséggel járó munkálatokat, hiszen végre látják az eredményt.

„A velenceiknek több évtizedes vágyuk teljesülhet” – emlékeztetett rá Pető Dalma is. Ráadásul a helyi igényeket megfogalmazó eredeti javaslat végül sokkal nagyobb infrastrukturális beruházást vonzott oda: a tér környéki utcák közműhálózatát is felújítja a helyhatóság összesen 700 ezer euró értékben. Kicserélik az elavult vízvezetékeket és kanáliscsöveket, az utcákat újraburkolják, a járdákat nemkülönben, és rendezik a római katolikus templom körüli teret meg a zöldövezetet. „Önkormányzati képviselői munkámban erre vagyok a legbüszkébb” – tette hozzá Pető Dalma.

Ha a Templom térre vonatkozó, a lakosság által messzemenőkig támogatott projektnek két és fél évbe telt, amíg a megvalósulásig eljutott, a váradhegyaljai kultúrház felújításának ötlete még nem is közelít ehhez a szakaszhoz. Amint az RMDSZ-es tanácsos elmondta, részükről nem tekintik elintézettnek az ügyet azzal, hogy leadták a pályázatot, hanem folyamatosan nyomon követik annak az útját, hiszen tudják, hogy az ottaniaknak fontos lenne egy közösségi tér kialakítása a tönkrement ingatlanban. Ezért tanácsosi jogkörükkel élve már kétszer kértek írásban hivatalos tájékoztatást a polgármesteri hivataltól, hogy áll az ügy. A tavaly augusztusi beadványukra az a válasz érkezett, hogy az ingatlan állapota miatt további szakértői vizsgálatot tartanak szükségesnek, de ennek eredményéről azóta sincs hír. Ezért most júliusban újra tájékoztatást kértek, s egy év elteltével várják, mire jutott az illetékes városházi igazgatóság.

2020.08.04
Galéria