Visszavárják a gyermekeket, ha lehet

SZÁNTÓ JUDIT tanítónő 2017 áprilisa óta dolgozik a szalacsi afterschool pedagógusként. Korcsoportonként foglalkozik a gyermekekkel, volt már nagycsoportos gyermekük, de rendszerint az előkészítősöktől kezdve a negyedik osztályosokig járnak hozzájuk iskola utáni felügyeletre a gyermekek.

A létszám változó, 15 és 20 közötti számú kisdiákkal foglalkoznak naponta 12 és 16 óra között. A kisebbek, az előkészítő és első osztályos gyermekek már 12-re megérkeznek – mondta Szántó Judit. A gyermekeket csoportok szerint ültette, átnézték a napi anyagot, mi az, amit meg kellett tanulni vagy leírni. Szántó Judit önálló munkára biztatja a gyermekeket ilyenkor, de ha elakadnak, és ha kérik, segít a feladatoknál.

„Ha úgy láttuk, hogy sok az anyag, tartottunk egy kis szünetet, kimentünk az udvarra, játszottunk egyet, hogy a gyerekek is felfrissüljenek, aztán visszajöttünk.” Az uzsonna általában két órakor volt, meg kellett várniuk a harmadikos, negyedikes gyermekeket, volt rá példa, hogy nekik délután kettőig is tartottak a tanóráik. A napi uzsonna rendszerint szendvics, bundás kenyér, zsíros kenyér, vajas-dzsemes kenyér egy teával. Uzsonna után még tanultak addig, ameddig a szülők a gyermekekért nem jöttek szüleik.

A járványhelyzet miatt felfüggeszették az afterschool működését is. Ez nagyon hiányzik, készülnek az újranyitásra, de egyelőre semmi biztosat nem tudnak. Pedig a szülőknek sem lenne mindegy, mi a folytatás, hiszen a tanév alatt tudták, hogy amíg ők dolgoztak, a gyermekük felügyelet alatt, melegben volt, elkészítette a házi feladatát, és tanult másnapra.

Készült a Szalacsi Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.04
Galéria
Szántó Judit
Az afterschoolba visszavárják a kicsiket