Híres szőlővessző a szentjobbi Kopaszhegyen

Tavaly avatták fel a szentjobbi Kopaszhegyen Szent Orbán püspök szobrát. Egy évre rá, május 25-én ünnepség keretében ültették el az emlékhely mögött a szlovéniai Mariborból származó, közel négyszáz évesnek tartott öreg szőlő gyökeres vesszőjét.

A négy évszázados szlovéniai tőkéről metszett vesszőből már több országba és kontinensre is került, többek között Ausztráliában, Japánban, Dél-Amerikában és a Vatikánban is csemegézhetnek a szőlőritkaság terméséből. Romániában elsőként Szentjobbnak adományoztak belőle – mondta köszöntő beszédében Zatykó Jácint, a község alpolgármestere.

Az ültetési ceremóniára az adományozó településről is érkeztek vendégek. Helybeli egyházi személyiségek méltatták Orbán püspök ténykedését, és Isten áldását kérték a szőlővesszőre. Az eseményen jelen volt Szabó Ödön parlamenti képviselő is, környező települések polgármesterei, meghívott vendégek.

A helyi Vadvirágok népdalkör szolgálata mellett borral öntözték meg Szent Orbán szobrát, így köszönték meg az elmúlt évi jó minőségű szőlőtermést.

2018.05.27
Galéria
Az ültetés
Emléktábla is megörökíti az eseményt
A szentjobbi Vadvirágok alkalomhoz illő dalokat énekeltek
Zatykó Jácint vette át a Szlovéniából hozott gyökeres szőlővesszőt
Kulcsszavak: