Az áldozatokra emlékeznek

A holokauszt áldozataira és a túlélőkre is emlékeznek május 28-29-én, hétfőn és kedden Nagyváradon Az Ellenállás. Az emlékezet jövője című projekt keretében.

Május 28-án, hétfőn 12 órától Heyman Éva nagyváradi szobrától (Rhédey-kert, ma Bălcescu park) indulnak hétfőn az emlékezők indulnak majd egy emlékséta. Ennek keretében Olga Ștefan és Livia Cherecheș vezetésével az Emlékezet jövője és a váradi Tikvah Egyesület archívumában található váradi zsidó írók és képzőművészek sorsát, emlékét idézik fel.

Május 29-én, kedden 18 órától a Nagyváradi Egyetem könyvtárában egy kerekasztal-beszélgetés során bemutatják Az emlékezet jövője. Ellenállás című katalógust. Ebbe holokauszt-túlélők és leszármazottaik szövegei, valamint egykori és mai képzőművészek, például Ujvárossy László, Onucsán Miklós, Könczey Csilla, Fux Pál és Tibor Ernő alkotásai olvashatók-láthatók, majd két dokumentumfilm vetítése következik.Az Iluziile mele című film rendezője Olga Ştefan,ebben a bukaresti Moses Rosen Idősotthon lakói besézlnek az 1941-es pogromról.

Váradi vonatkozású a Micul meu jurnal... Jurnalul Evei Heyman című dokumentumfilm, melynek rendezője Jim Andrews. Ez egy oktatási projekt keretében készült el a Tikvah Egyesület, a Claims Conference, a Bernard Charitable Trust és az Anne Frank House támogatásával.

2018.05.27