A diószegi gazdakör harminc éve

Bihardiószeg a térség meghatározó szőlőtermelő vidékének számított a múltban, és számít a jelenben is. Nemcsak gazdakört hoztak létre a faluban, hanem az Európai Borlovagrend Érmelléki Legátusát is megalakították.

Már nem a faluban, de még nem is a szőlőhegyen áll Várdai József háza, ennek teraszán beszélgettünk a Zichy Gazdakör elnökével. Fiatalos mozgású a hetvenéves gazda, akinek lelkesedése fiatalok számára is példaértékű. Szőlőjét és gyümölcsösét ma is ő munkálja meg.

A forradalmi változások idején alakult meg a gazdakör, Szőnyi László mérnök lett az elnök. Várdai József 1992-ben csatlakozott a kéttucat szőlőtermelőt tömörítő társasághoz. Egy év múlva Balogh János mérnökre testálódott a gazdakör vezetése, majd Jakab László lett az elnök. Várdaival az élen nyolc évig tevékenykedtek, majd négy év után Tolnay Gábortól ismét Várdai József vette át az irányítást. Tagjaik között tudhatják többek között Mados Attila polgármestert, aki maga is borász, Bara László lelkipásztort, Rittner Tibor ismert váradi autókereskedőt, Tolnay István egyetemi tanárt és dr. Szabó József helytörténészt is.

Több alkalommal vettek részt szakmai képzésen, Jakab László kezdeményezésére kezdték el a borversenyek szervezését. A térség legtöbb mintát felvonultató borviadala a bihardiószegi, tavaly 328 féle nedűt kóstoltak az ítészek.

Jól jártak azzal, hogy a polgármester maga is lelkes borász, mert amiben csak tudja, segíti őket. Így vált az önkormányzat társszervezőjévé a gazdakör rendezvényeinek. Megrendezték a Kárpát-medencei református borászok találkozóját (BORUM). Ennél is nagyobb elismerés, hogy 2016-ban a községben tartották az Erdélyi Szőlőhegyek Borversenyét. Másik kimagasló eredményük az Európai Borlovagrend Érmelléki Legátusának létrehozása volt. Rittner Tibor Várdai segítségével állt a kezdeményezés létrejöttének élére.

Várdai szerint az évek során minőségi változásokon ment át a helyi borászat. Szakszerűen kezelik a nedűket, palackozzák, küllemre is tetszetős címkékkel látják el. A szőlőterület kisebb, mint a régmúltban, de elindultak a jó irányba, több gazda is szőlőtelepítésbe kezdett. A klímaváltozás befolyással bír a szőlőfajták kiválasztására, újabban a nagyobb meleget igénylő kékszőlőfajták is kiváló eredményt mutatnak. A gazdaköri elnök munkájukat értékteremtő kezdeményezésnek tartja, mert ennek nyomán több fiatalt sikerült itthon tartaniuk, gazdává nevelniük.

Készült a Bihardiószegi Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.05
Galéria
Várdai József borai számos díjat nyertek
Kulcsszavak: