A közös szemétszedéstől a kirándulásig

Két éve működik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét-pontja Bihardiószegen. Ottjártunkkor épp a gyermekekkel foglalkoztak konténerükben.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2018 tavaszán kezdett együttműködni a diószegi polgármesteri hivatallal, ők olyan helyre akartak költözni, ahol nagyon közel vannak azokhoz az emberekhez, akikkel foglalkozni akartak, mondta Sinai Adina szociális munkás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét-pont koordinátora, aki kolléganőjével, Nagy Katinka szociális munkással a kisebbekkel tanult épp a konténerben.
A Jelenlét-program keretében a nyomor- vagy romatelepeken élőkkel végeznek intenzív szociális munkát, Romániában Bihardiószeg mellett Szatmáron, az Arad megyei Kisiratoson és Székelyföldön vannak jelen. Most zajló pályázatuknak ez év decemberében vége lesz, de a konténer ott marad, és a Romániai Máltai Szeretetszolgálat folytatja ezt a munkát, árulta el Sinai Adina.
A konténerben nemcsak tanulni, játszani, összegyűlni lehet, van egy higiénés blokkjuk is, ahol két mosógépet használhatnak az emberek, és zuhanyozni is lehet. A szociális munkásokhoz a Libertății utca tartozik, 55 családdal (ez körülbelül 450 ember, közülük legalább 110 gyermek) foglalkoznak. A foglalkozások minden korosztályhoz szólnak, de elsősorban az anyáknak és a gyermekeknek igyekszenek szolgáltatást nyújtani, az ő életüket megkönnyíteni. Vannak baba-mamás alkalmaik is, a gyermekekkel pedig korcsoportok szerint foglalkoznak. Minden napnak megvannak a maga foglalkozásai, nagyon figyelnek a közösségre, együtt végzik akár a tereprendezést, szemétszedést. „Normális körülmények között kirándulni visszük a gyermekeket, voltunk állatkertben, „mozgi” tábor szokott lenni fogyatékosoknak Székelyföldön, focivébé is van a fiúknak. Idén minden elmaradt” – mondta Sinai Adina.
Mivel sok gyermek kimarad az iskolából, velük délelőtt írni-olvasni tanulnak legtöbb négyfős csoportokban., délután jönnek a gyermekek, velük szintén tanulnak, vagy a házi feladatokat készítik el, utána pedig vagy játék, vagy kézimunkázás következik.
A felnőtteknek rendszeresen tartanak közösségi foglalkozásokat, ezek során megbeszélik az adódó problémákat, például a mosással vagy a szemétgyűjtéssel kapcsolatban. Most például patkányirtást terveznek az utcában. „Megvannak a találkozási óráink, és attól függően, mire van igény, próbálunk reagálni azokra a dolgokra, amik felmerülnek a hétköznapi életből adódóan” – meséli Sinai Adina. Hozzátette: katolikus szervezet lévén lelki oldala is van a foglalkozásoknak, közösen hangolódnak például az ünnepekre.
A járványidőszak az ő munkájukat is nehezítette, május 15-e után kezdtek csak újra kijárni terepre. Családlátogatással indítottak, aztán, ahogyan a szabályok megengedték, úgy kezdték el kisebb csoportokban megtartani a programjainkat. Az emberek is hiányolták a megszokott tevékenységéket, így jelenleg négy-öt foglalkozást is megtartanak egy nap. A konténernek kicsi a befogadóképessége, így a szabályok betartásával csak a szabadban tudnak foglalkozást tartani: ki szoktak menni például a Zichy-kastély udvarára. A szolgálatnak van egy játszóbusza, ami egy-két havonta érkezik hozzájuk, szerveznek csoportos játékokat most is, csak kisebb létszámmal. Van egy fociedzőjük, aerobikra is jártak, de a beltéri sportokat most nem lehet űzni.
Nagy Katinka elmondta, ő a kicsiknek hamarosan a Mozgáskotta módszerrel tart foglalkozásokat tart. „Most fogjuk elkezdeni, marokzsákokkal játszunk, és lesz mozgáskotta lent a lábaknak. Ez fejleszti a gyerekeket. Most a színek megkülönböztetését tanulják, használják a marokzsákokat, mondókáznak, és jön a mozgáskotta beépítése” – magyarázta a szociális munkás.

Készült a Bihardiószegi Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.05
Galéria