Egyensúlyt akar teremteni Nagyváradon az RMDSZ

VINCZE LÓRÁNT európai parlamenti képviselő jelenlétében mutatkozott be a Romániai Magyar Demokrata Szövetség váradi tanácsosjelöltjeinek egy része szerda este a vár nyári színpadán. CSEKE ATTILA polgármesterjelölti programját vázolta fel.

Egyensúlyteremtésre törekszik a bihari megyeszékhelyen a helyhatósági választásokon induló csapat – derült ki az első bemutatkozó rendezvényen szerda este. A nagyváradi várban tartották a néptánccal és modern tánccal, illetve trombitajátékkal pezsdített gyűlést – természetesen a járványvédelmi előírások szigorú betartásával. A házigazdai szerepet és a színpadra lépők, felszólalók bemutatását vállaló Szabó Ödön parlamenti képviselő, a Szövetség Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke elsőként Vincze Lórántot szólította mikrofonhoz.

Az EP-képviselő, a FUEN elnöke az elmúlt egyéves brüsszeli munkájáról adott áttekintést. Kiemelte az Európai Unió következő hétéves költségvetéséről a közelmúltban folytatott élénk vitákat, s t, hogy a Romániának szánt 80 milliárd euró hasznos elköltésében a magyar vezetésű önkormányzatok is megtehetik a magukét. Cseke Attila váradi polgármesterjelölt vagy Szabó József megyei tanácselnökjelölt programjai például alkalmasak erre. A kisebbségvédelem uniós kereteinek kidolgozását célzó tevékenysége közül kiemelte, hogy egyebek mellett a Néppárt szóvivőjeként e témában megismertetheti a Minority SafePack törekvéseit az Európai Parlament többi frakciójával. Beszéde végeztével Vincze Lórántot a Nagyvárad krónikája című fajsúlyos kötettel ajándékozta meg Cseke Attila.

A váradi RMDSZ-es polgármesterjelölt az Egészséges egyensúly jelmondat jegyében indul. Ennek létjogosultságát igazolja, hogy a rendszerváltás óta Cseke Attila volt az első olyan egészségügyi miniszter, aki nem magához vonta a jogköröket, hanem átadta azokat – a kórházak decentralizálásával – a helyhatóságoknak, vezette fel a politikust Szabó Ödön.

Cseke Attila felsorolt néhányat azok közül a területek közül, ahol Nagyvárad esetében nincs egyensúly – bár a fejlődés bizonyos területeken tagadhatatlan. De nincs egyensúly a bérek és az adók, illetékek, a beton és a zöldövezetek, a civil szervezetek munkájának elismerésében, az időse megbecsülésében vagy az ifjúság támogatásában. A szeptember 27-re kitűzött önkormányzati választásokig hátra lévő 50 napban 50 programpontot fog felvázolni ezeknek az aránytalanságoknak a helyrehozatalához – jelentette be Cseke Attila. Leszögezte: „Ezek lesznek a kampánytémák, nem támadunk másokat, és ezt el is várjuk másoktól”.

A szövetség jelöltlistájának első 11 helyén a számos fontos tevékenységi terület képviselője kapott helyet, közülük kapott szót több is a várbeli első kampányrendezvényen. Előbb Nagy Béla, az RMDSZ megyei szervezetének alapító elnöke üdvözölte az egybegyűlteket, akinek a 30 évvel ezelőtti munkája iránti tiszteletet ezúton is kifejezte a mai vezető csapat. Az egyházak által delegált jelölt – az elmúlt három évtizedben változatlan partnerség megnyilvánulása – ezúttal Derzsi Ákos jelenlegi szenátor, volt államtitkár, a Kereszténydemokrata Mozgalom itteni elindítója. Ő a kereszténydemokrácia előtérbe helyezését tartja megszívlelendő iránynak. Pető Dalma jelenlegi önkormányzati képviselőt sem kellett bemutatni a jelenlévőknek, ő a listán a Nőszervezet delegáltja, s ilyen minőségében is fogadta, hogy továbbra is a gondokkal küzdő váradiak, a szociális ellátással foglalkozó, de a mostani városvezetéstől támogatást nem kapó civil szervezetek érdekében fog dolgozni.

Sokszoros bajnok sporttáncosként, oktatóként és nemzetközi pontozóbíróként ugyancsak nem ismeretlen a váradiak számára Tóth István, a Stephany Táncstúdió vezetője. Ő most az igencsak elhanyagolt váradi sportélet fellendítéséért fog munkálkodni tanácsosjelöltként s reményei szerint önkormányzati képviselőként is, hogy a gyerekektől az idősekig minden korosztálynak lehetősége legyen a városban az egészséges életmódra. Székely Farkas Tímea környezetgazdászt, civil szervezeti vezetőt az cél vezeti, hogy a környezetvédelem szülővárosában is érvényesüljön. Magát megszállott környezetvédőnek nevezte, és fel is vázolt néhány tervet a fásítástól a zajvédő zöld falon át a megállók tetejének beültetéséig, ugyanis a fenntartható jövő elvét az RMDSZ is vallja.

2020.08.05
Galéria
Monospetriből jöttek a Bábota táncosai
Vincze Lóránt EP-képviselő
Cseke Attila polgármesterjelölti programja az egyensúly megteremtését célozza