Tótinak két könyvtára van

Tóti község lakosainak magas szintű kulturális érdeklődése az olvasás szeretetében is tükröződik. Két könyvtáruk van: az iskolai és a községi. Mindegyik szépszámú állandó olvasóval és alkalmi látogatóval büszkélkedhet.

Az iskolai könyvtár az oktatási intézmény egyik termében van berendezve. Az ’50-es évek óta létezik, könyvállományát akkor a már régebben működő községi könyvtártól kapta. Ekkor lett a településnek két könyvtára. Az iskolai téka adományokból és saját költségvetésből megejtett vásárlásokkal gyarapodott. Igyekeznek elsősorban a házi olvasmányokat beszerezni, továbbá az ifjúsági irodalomra, a szakkönyvekre, a lexikonokra, enciklopédiákra és szótárakra fókuszálnak. A városi középiskolákba elkerült diákok is visszajárnak volt iskolájuk könyvtárába, mivel állománya az ő érdeklődési körüket is lefedi.

A polcokon sorakozó kötetek döntő többsége magyar nyelven íródott, de román és angol nyelvű könyveik is vannak. Összesen 2600 kötet áll a diákok rendelkezésére, vakációban is nyitva tart a téka. A könyvtáros a mindenkori magyartanár, jelenleg Bozsik Vera. Ezért a munkákért külön juttatás nem jár, csak köszönet. Az olvasók száma 80-100 körüli, és állandónak tekinthető, mivel a végzős nyolcadikosok helyére minden ősszel új diákok érkeznek. Számukra évente könyvtárbemutatót rendeznek.

A községi könyvtárral közös projektjük volt A könyv, világunk fáklyája címmel. Azzal tették vonzóbbá, emberközelivé a könyvek házát, hogy havonta valamilyen kulturális eseményt szerveztek: olvasókört, kutatást valamilyen témában vagy felkészülést egy ünnepre. Volt még szavalóverseny, színjátszó kör, rajzkiállítás stb. A könyvállományt az igényeknek megfelelően frissítik, általában évente egyszer. Sajnos az erre szánható összeg nem sok, ezért szívesen fogadnak adományokat.

A községi tékát a jelenlegi könyvtáros, Kozma Melánia és elődje, Corneanu Borbála mutatta be, utóbbi 2004–2012 között töltötte be ezt a tisztséget. A létesítménynek 2007 óta a művelődési központ emeleti része ad otthont. Azelőtt egy romos épületben fogadták az olvasókat. A mostani székhely minden igényt kielégít; 6000 kötettel költöztek be, de mivel a régi épület megviselte a könyvek állagát, sokat le kellett selejtezni. Most 5700 kötetük van, ezek egy részét a magyarországi Rotary Klub és egy magánszemély adományozta. Magyar és román nyelvű szépirodalom, szótárak, lexikonok, enciklopédiák találhatók a választékban. Másfélszáz állandó olvasójuk van, közöttük olyan diákok is, akik mindkét könyvtár bejegyzett olvasói. Van egy olvasósarkuk is, itt a nem kikölcsönözhető könyveket lehet tanulmányozni. A hivatalos órarend szerint fogadják az olvasókat, de mivel falun mindenki mindenkit ismer, sürgős esetben nyitvatartási időn túl is kiszolgálják az olvasni vágyókat.

Készült a Tóti Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.06
Galéria
Corneanu Borbála és Kozma Melánia, a korábbi és a mostani községi könyvtáros
Kulcsszavak: