A vízen átkelni könnyebb lesz

Rétimalomtanyát és Tótit is kettészeli a Bisztra-patak. Az önkormányzat tudatában van annak, hogy mennyire fontos az ott  élők számára a vízen való biztonságos átjutás. Mindkét településen hídépítésbe fogtak.

Tótiban mostanáig egy rozoga fahídon lehetett átkelni a Bisztra vize fölött, félő volt, hogy a rétiek sorsára jutnak, akiknek hídját már 1996-ban elmosta a lezúduló víztömeg. Az önkormányzat oda egy ideiglenes hidat épített. Tótiban pedig toldozgatták-foltozgatták a korhadt pillérű átkelőt (alig mertem átmenni rajta a Chevivel, amikor pár éve Pistával voltunk a temetőben), várva a pillanatot, amikor lehetőség nyílik új hidak építésére.

A sok utánajárás meghozta az eredményt, elkezdődött a hídépítés. Tótiban a kivitelezés hetven százaléknál tart, Rétiben a munkálatok felével készültek el. Nemcsak a mának, hanem a jövő nemzedékeknek is építik a hidakat, amelyeket erős vasbetonpillér fog tartani. A híd huszonöt méter hosszúságúra tervezett, szélessége öt méter, amihez társul további egy méter, amit gyalogosok használhatnak. A pillérek nyolc méter mélyen vannak a földbe eresztve, ez bőven elégséges a híd stabilitásának biztosítására. Az építmények egyenként 1,8 millió lejbe kerülnek, a tervek szerint ez év decemberében adják majd át mindkettőt.

Készült a Tóti Polgármesteri Hivatal megbízásából

 

2020.08.06
Galéria
Tótiban is folyamatban van a hídépítés
A polgármester szemrevételezte Rétiben a munkálatokat
Kulcsszavak: