Hamarosan kész a bölcsőde és óvoda

Az elmúlt években támogatásban részesültek a székelyhídi református és ortodox, illetve a csokalyi görög katolikus közösségek is. RÁKOSI JENŐ érmelléki református esperes arról beszélt, hogy számukra is meglehetősen mozgalmasan teltek az elmúlt esztendők.

Rákosi Jenő érmelléki református esperes: „Az elmúlt négy év a helyi református egyház életében is igen mozgalmasan telt. 2017 őszén, a reformáció 500. évfordulójának ünnepén adták át az új esperesi hivatalt, melynek alapkövét 2013-ban helyezték el. A 2017–2018 közötti időszakban elkészült a teljes templomfelújításhoz szükséges dokumentáció, részben a helyi önkormányzat anyagi támogatásával (30 000 lej), sajnos a pályázatot a nem megfelelő jogi keretek miatt negatívan bírálták el, így ez a munkálat még kicsit várat magára.

2018-ban két nagy egyházi melléképületet, egy garázst és egy raktárhelyiséget adtak át, majd 2019-ben a helyi temetőben található ravatalozó kápolna kapott új külsőt. Az épület az Érmellék legkorábban épített ravatalozó helyisége, 1975-ben készült, így igencsak rászolgált a felújulásra. Ezen kívül elkezdődtek a temető körbekerítéséhez szükséges munkálatok, amelyek jelenleg is folyamatban vannak. A helyi önkormányzat ez alkalommal is támogatta a református egyházat, a ravatalozó kápolna, valamint a kerítés felújításában (30 000 lej értékben).

Az utóbbi időszak, 2019–2020 legnagyobb megvalósítása az új óvoda és bölcsőde épületének megépítése és átadása, ez utóbbit augusztusban tervezik (az épület a magyar kormány, valamint részben a református egyház által nyújtott anyagi támogatásból készült el, az építési engedélyeket a helyi önkormányzat adta ki). Az épület két napközis csoportnak (40 gyerek), valamint egy bölcsődei csoportnak ad majd otthont (20 gyerek).

A megvalósítások mellett természetesen tervek is vannak a jövőre nézve. Az elkövetkező években a remények szerint elkészül majd a ravatalozó terasza is, befejeződnek majd a temető körbekerítési munkálatai, valamint lezajlik majd a templomépület teljes felújítása, a templomudvar és a kerítés újjáépítése. Amikor pedig minden munkálattal elkészültünk majd, tovább építkezünk gyülekezetileg és lelkiekben.”

Készült a Székelyhídi Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.08
Galéria