Modern eszközökkel könnyítik az irodai munkát

Aki a néhány évtizeddel ezelőtti múltat jól ismeri, az tudja helyesen értékelni a jelent. Ágoston Irénke 26 évvel ezelőtt kezdte bogyoszlói önkormányzati könyvelőként a pályafutását.

Azt, hogy mikor vett plajbászt először a kezébe, illetve készítette el az első könyvelői kimutatást, nem tudom, viszont az érbogyoszlói önkormányzat bérezési listájára több mint negyedszázaddal ezelőtt került fel a neve. Ma már Ágoston Irénke is mosolyog azokon az időkön, amikor akkortájt a kezdetlegesnek tűnő sziszifuszi munkát végezte. A ceruza és a radír fontos könyvelői kellékek voltak akkoriban. A radír manapság is létezik, csak éppen más formában és másként hívják: „ő” a delete.

Csúcseszköz a mechanikus írógép volt, ami nemzetbiztonsági szempontból különösen ellenőrzött masinériának számított. Magánkézben a belbiztonsági szervek engedélyével lehetett csak tartani. Az akkori rezsim tartott az esetleges röpcédulák gyártásától, a rendszer ellen irányuló akcióktól.

Aztán jóval a rendszerváltást követően, 2006-ban az önkormányzatnál is megjelent a legelső számítógép. Internethasználatról szó sem lehetett még akkoriban, a könyvelési adatokat a ma már divatjamúlt flopikon tárolták – emlékszik vissza Irénke.

Jelenleg minden technikai felszerelés adott a jó és precíz munkavégzéshez, csak akarat kell hozzá – állapítja meg a tapasztalt könyvelőnő. Nagy örömére azt is megérhette, hogy a gyengébb kapacitású számítógépeket könnyen kezelhető laptopokra cserélték. Ezzel egy időben az irodai bútorok egy részét is kiselejtezték. Az irodai eszközök lecserélése folyamatosan történt, 2016-tól kezdődően asztalokat, iratok tárolására szekrényeket vásároltak, valamint laptopokat. Az ezirányú önkormányzati fejlesztések az elmúlt évben fejeződtek be. Önerőből finanszírozták az összesen 70 ezer lej értékű beruházást.

Mindemellett a magyarországi testvértelepülésükkel, Fülöppel az elmúlt évben egy közös pályázat keretében kulturális rendezvényeket, sportvetélkedőket tartottak. A 68 ezer eurós pályázati összegből eszközbeszerzésre is nyílt lehetőség. Ebből vásároltak többek között egy mobil színpadot, egy laptopot, egy irodai nyomtatót és egy projektort.

Készült az Érbogyoszlói Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.12
Galéria
Petvai Annamária és Ágoston Irénke
Kulcsszavak: