Ház a múlt emlékeinek

Az utóbbi évtizedekben az Érmelléken több falumúzeum is létesült, megőrizve az elődök mindennapjainak tárgyi bizonyítékait. Albison hasonló célzattal vásárolt az önkormányzat egy százesztendős ingatlant.

Bakó Lajos helyi lakos támogatja a falumúzeum létrehozását, bár azt mondja, akadtak olyanok is, akik úgy vélekedtek, hogy „hasznosabb” dologra kellene költeni a pénzt. Szerencsére még a padlásokon, régi istállókban, vagy épp egy régről megőrzött ládafiában rejtőznek olyan tárgyi emlékek, amelyekkel feltölthető lesz a belső tér. A megvásárolt ingatlan egyik előnye, hogy szinte a faluközpontban helyezkedik el, az iskola és a templom szomszédságában.

2017-ben vásárolták meg az egykori parasztportát, ami sürgős felújítást, állagmegőrzést igényel. Mindez meg is fog valósulni, akár már az idén nekikezdhetnek a munkálatoknak, jövőre pedig be kell fejeződnie. Legalábbis ezt irányozza elő az az 50 ezer eurós pályázat, amit erre a célra nyertek. Az épület jelenlegi külső formáját a tornácos verandával együtt meg fogják őrizni. A belső térben három helyiség található, illetve egy kis kamra, amiben mosdót alakítanak ki. Az egyik szobában kovács- és asztalos műhelyt rendeznek be, egy másikban az Irinyieknek állítanak emléket, míg a harmadikban múlt századeleji bútorzattal, cserépedényekkel és egyéb használati tárgyakkal a korabeli falusi otthontípust szeretnék megjeleníteni.

Az udvaron még található egy téglapince is, amit szintén felújítanak, nádfödémmel fedik az elejét. A kapu és a kerítés a porta jellegéhez idomuló stílusjegyeket fog hordozni.

Készült az Érbogyoszlói Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.12
Galéria
Bakó Lajos és a falumúzeumnak szánt albisi ingatlan
Kulcsszavak: