Támogatás az örvéndi református gyülekezetnek

Fehérvári István református lelkipásztor két éve szolgál Örvénden, s azóta sikeresen beilleszkedett a helyi közösségbe.

Fehérvári István kifejtette, idén szeptember 1-jén lesz pontosan két éve, hogy örvéndi lelkipásztor lett. Hozzátette, mint minden házasságban, kell egy időszak, amikor is a felek megtalálják a közös hangot, s ez az ő esetében sikerült. Jól dolgoznak együtt Sorbán Levente polgármesterrel és a helyi önkormányzattal is, sok mindent sikerült közösen elérniük.

Sokat segített nekik az önkormányzat például az egyházi tábor tekintetében. Az RMDSZ közbenjárásának köszönhetően a román kormánytól két alkalommal is kapott támogatást az Örvéndi Református Egyházközség. A magyar kormánytól is érkezett támogatás a templomuk külső és belső felújítására. Másik közös eredmény, hogy az idén sikerült a helyi tanácsosok támogatásával kivezetni a villanyhálózatot a kápolnáig, ez nagy előrelépést jelent. Fehérvári István lelkész kiemelte, amiben tudják, kölcsönösen segítik egymást a helyi önkormányzattal.

Körülbelül 560 tagja van az örvéndi református gyülekezetnek – tudtuk meg Bucsás Gyula gondnoktól. Mint mondta, nagyon örvendenek annak, hogy támogatást kaptak a magyar kormánytól, melynek köszönhetően megszépülhet az istenháza. Rá is fér ez a XVIII. században épült templomra, mely elég rossz állapotban van, tatarozni kell a tetejét, felújítani kívül-belül. A javítások hátránya viszont, hogy ez idő alatt nem lehet istentiszteletet tartani benne, ezért az igehirdetésekre a kultúrotthonban gyűlnek össze, már amennyire ezt a járványügyi intézkedések lehetővé teszik.

Amúgy eléggé vallásosak az örvéndiek, rendszeresen járnak templomba, egy átlagos istentiszteletre kétharmaduk elmegy hallgatni Isten megtartó igéjét. Megülik a közösségi ünnepeket is, például köszöntik az időseket, húsvéti vásárokat szerveznek, karácsonykor pedig Sorbán Levente polgármester segítségével csomagokat osztanak.

Vidéki mellékletünk augusztus 13-án megjelent nyomtatott változatában egy téves képaláírás jelent meg, a közölt portrén Bucsás Gyula egyházközségi gondnok látható. Az érintettektől és olvasóinktól elnézést kérünk.

2020.08.13
Galéria
Örvénd református temploma kívül-belül megújul
Bucsás Gyula református főgondnok