Modernizált ivóvíz-szolgáltatás

A Micskén kiépített vízhálózat karbantartóját mindenki csak „vizes Gyuszi bácsinak” szólítja, és mosolyogva ismeri el, amikor rákérdezünk, ez valóban rá illő becenév, ugyanis több mint húsz éve felügyeli, javítja és irányítja a vízszolgáltatást Micskén, újabban a szomszédos településeken is.

– Amikor a faluba behozták a vizet, nem volt nekünk más, csak tizenkét utcai csapunk, nem volt bevezetve senkinek – magyarázza Bertalan Gyula. – Most már elmondhatjuk, a településen 90 százalékban mindenkihez be van kötve a víz, fogyasztásmérővel együtt, ahogy kell.

Az idén is folytatták a bővítést, három kis utca maradt, amelyekben néhány ház található, immár azokba is bevitték a vízvezetékeket. „Már mindenütt a legutolsó házig ott van a vezetékes víz. Ez hatalmas dolog” – mondta „vizes Gyuszi bácsi”. Az ivóvizet automatizált rendszer tisztítja. A kultúrház udvarán megépített irányítóközpontban csupán egyetlen kis konzol található néhány gombbal, a község jelentős részének innen biztosítják az ivóvizet.

Eddig inkább háztartási használatra ajánlották a csapvizet, de a vámoslázi polgármesteri hivatal már elkülönítette a pénzt két speciális szűrőberendezés beszerzésére, át is utalta a kivitelező cégnek, hogy mihamarabb megvásárolhassa az eszközöket. Ha ezek is rendelkezésre állnak majd, biztonságosan fogyasztható víz folyik majd a micskei csapokból.

*

A csatornázási rendszer ugyancsak mindenütt meg van csinálva, az utcákban a csöveket lefektették, most már csak a csatlakozókat építik ki – tudtuk meg Bertalan Gyulától. Micskét teljes mértékben lefedték a szennyvízelvezető rendszerrel, a következő szakaszban a gépeket kell megvásárolni a víztisztító állomásra, amit Vámosláz határában építettek meg, és akkor be is indítható a csatornázási rendszer.

Készült a Vámoslázi Polgármesteri Hivatal megbízásából

 

2020.08.14
Galéria
Bertalan Gyula, azaz "vizes Gyuszi bácsi"