Sima úton gurulhatnak

Pályázati pénzekből, megyei tanácsi és saját költségvetésből is aszfaltozzák az utcákat Vámosláz községben. Nem csupán a községközpontban, hanem a hozzá tartozó mindegyik faluban.

Nagyjából két kilométernyi friss aszfaltréteget terítettek le az elmúlt hetekben Micske három utcáján. A Felszeg utca közel egy kilométeres burkolatát újra cserélték, és a hasonló hosszúságú két Csűr utca először kapott szilárd burkolatot. Az ott lakók nem tudtak eleget csodálkozni rajta, néhányan előtte a falu más részein folyó munkálatokat látva meg is jegyezték, bezzeg őfeléjük nem ér majd el az aszfaltozás. De bizony, megláthatták a kész utat.

Ecsedi Márta is a Csűr utcán lakik, s örvendezve mondja, amióta nagyjából egy hónapja kész az aszfaltos utcájuk, egészen felpezsdült az élet náluk. „Első osztályú! Távolabbról is jönnek ide a gyerekek görkorcsolyázni, fociznak a sima úton. Nincs már se por, se sár.” Ráadásul nem kellett sokáig elviselniük a munkálattal járó kellemetlenségeket: „Megkezdték fentről az alapozást, aztán két-három nap múlva már le is volt terítve az aszfaltszőnyeg. Igazi meglepetés volt ez nekünk, nagyon örülünk neki!”

A fent említett három micskei utca lakóinak öröme a Bihar Megyei Tanácstól érkezett támogatásnak köszönhető. Tavaly saját költségvetésből új aszfaltot kapott a baptista imaháztól a központig vezető útszakasz, s ezzel a falu utcáinak 80 százalékán összefüggő aszfalthálózatot tudhat magáénak a település – magyarázza érdeklődésünkre Kosztandi Mihály polgármester. Az ittenieknek nem kell 150 méternél többet köves úton menniük – teszi hozzá.

Európai Uniós pályázat segítségével a község területén összesen 12,4 kilométernyi utat aszfaltoznak. Berettyókirályiban épp az ottjártunk előtti napon készült el 960 méternyi. Vámoslázon 900 méteren terítettek szilárd burkolatot, Micske és a szomszéd község, Tóti között 4,2 kilométeres szakasz érintett, és elő van készítve az alap további 1600 méteren a Poklostelekre bevezető úton. A támogatásra három község, Vámosláz, Tóti és Felsőderna pályázott sikeresen még az előző önkormányzati mandátumban, de a finanszírozási szerződést már Kosztandi Mihály írta alá, és ő bonyolította le a kivitelezéshez szükséges közbeszerzési eljárást.

Mindemellett megyei forrásból Királyi bekötőútja kapott egy kilométernyi új aszfaltburkolatot, s ugyancsak a megyétől érkezett célzott anyagi segítség a község legkisebb faluja bekötőútjának javítására. „Hőkét papíron vagy negyvenen, de a valóságban csak 27-en lakják. Annyira tönkrement az út, hogy a szemeteskocsi már meg sem próbált behajtani – mondja a polgármester. – Most 2,5 kilométeren elkészült a tömörített köves út, és ezzel nincs olyan háza a községnek, amit autóval ne lehetne megközelíteni.”

Az ugyancsak Vámoslázhoz tartozó, románok lakta Szentlázár sem maradt ki a fejlesztésekből. Itt az utak minőségénél is jobban foglalkoztatta a román lakosságot a felekezeteik közötti viszály. A görögkatolikusok ugyanis visszaigényelték és -kapták is az ortodoxok által a rendszerváltás előtt elkommunizált javaikat, köztük a temetőt, a templomot, emiatt békétlenség keletkezett. Kosztandi Mihálynak azonban sikerült kiengesztelnie a feleket: javaslatára az önkormányzat temetőkápolnát építtetett a sírkertben, amit mind a két felekezet használhat. Mint mondta, az épület a megbékélés jelképének is tekinthető.

Készült a Vámoslázi Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.14
Galéria
Aszfaltozás Királyiban
Micskei aszfaltozás
Nagyon örülnek Ecsediék i az utcájuk korszerűsítésének
Bekövetkezett, ami még sosem volt: szilárd burkolatot kapott a micskei Csűr utca
Poklostelek bekötőútjára is rövidesen rákerül az aszfaltburkolat
Kulcsszavak: