Új terminállal várják ősszel az új légi járatokat

Előrehaladott tárgyalásokat folytat a nagyváradi repteret működtető Bihar Megyei Tanács a Blue Air légitársasággal új járatok beindításáról. A fejleményekről a cég vezetői, a tanácselnök és a légikikötő parancsnoka tájékoztatta a sajtót, s az épülő új terminált is megtekintették.

Konkrétumok nélkül jelentették be a Blue Air légitársaság vezetői, hogy megfontolják három nyugat-európai járat indítását Nagyváradról. A reptéren tartott sajtótájékoztatón Gheorghe Răcaru vezérigazgató azzal indokolta a homályos megfogalmazást, hogy a konkurencia miatt nem hozhatják nyilvánosságra döntésüket korábban az őszi menetrend bejelentésénél. Erre pedig június végén kerül sor. Tudor Constantinescu kereskedelmi igazgató annyit elárult, hogy Nagy-Britannia, Németország vagy egy vele szomszédos állam, illetve Spanyolország a tervezett úti cél.

Mint ismert, s mi is beszámoltunk róla, az ír Ryanair légitársaság hagyta cserben – üzleti szempontokra hivatkozva – az eddig Váradról Londonba, Düsseldorfba és Barcelona közelébe szállított utasait, bár ezek a járatok igen népszerűek voltak itt. A cég nem is értesítette időben itteni szerződéses partnerét, a Bihar Megyei Tanácsot a járatok felfüggesztésének szándékáról, sőt vezetői a személyes tárgyalások alatt sem mutattak nyíltságot. Ennek következményeként keresett új tárgyalópartnereket elsősorban Bukarestben Pásztor Sándor megyei tanácselnök és Gheorghe Pasc, a reptér vezérigazgatója, s úgy tűnik, a Blue Airben rátaláltak a megoldásra.

A Blue Air 2013-ban hat járművel kezdte Romániában a légi utasszállítást, azóta 30 géppel az ország legnagyobb „fapados” társaságává fejlődtek, egyről ötmillióra nőtt az utasaik száma. Kilenc „támaszpontjuk” van, ebből négy külföldön, és azt tervezik, hogy a hatodik hazai Nagyváradon lesz – árulta el a kereskedelmi igazgató. Vagyis úgy kalkulálnak, hogy egy repülőgépüknek itt lesz a „szállása”. Constantinescu azzal is elbüszkélkedett, hogy az utasok elégedettsége alapján cégük lett az első európai „fapados” társaság. Elmagyarázta még, hogy egy új járat indítása legalább egymillió eurós befektetés, így alaposan elemzik a kockázatokat, s hogy várható-e a megtérülés. Az üres széksorokkal felszálló gépért is ugyanannyi reptéri illetéket kell fizetni, a személyzet és az üzemanyag is annyiba kerül, mintha mind elkeltek volna a menetjegyek.

Megyeszékhelyünkön egyébként a futópálya kibővítése óta van jelen a Blue Air, Bukarestbe viszi az utasokat – emlékeztetett rá Răcaru vezérigazgató, aki maga is repülős múlttal rendelkezik. Mint mondta, vagy negyven éve ismeri a váradi légikikötőt, hazajár ide. Az elmúlt évek kedvező forgalma alapján beindították konstancai járatukat is, sőt nyáron megkétszerezik ezek számát.

Az együttműködéssel kapcsolatos kérdések tisztázása érdekében Gheorghe Pasc leszögezte, hogy egy légitársaság sosem bizonyos járatok indítására köt szerződést, hanem azt foglalják írásba, hogy a meghatározott időre milyen tarifákat számol fel neki a reptér az utasszállítási szolgáltatásért. Sem úti célt, sem járatszámot nem vállal ebben a légitársaság, hanem a megtérülés függvényében eldönti, hova viszi az utasokat.

Pásztor Sándor a helyi hatóságok támogatási lehetőségeiről és szándékáról ejtett szót. Ezek szerint a Blue Air is népszerűsítésre köthet szerződést a váradi, illetve a megyei illetékes turisztikai ügynökséggel, és megkapja az EU által engedélyezett, úgynevezett ex-ante szubvenciót. Az új terminál finanszírozása elől elhárult minden akadály, mert a 25 százaléknyi önrész fedezésére hitelt vett fel a megye, épp előző nap kötötték meg a szerződést. A CEC Banktól felvett 700 ezer lejes összegből szükség szerint hívnak le pénzt.

A könnyű szerkezetes építmény felhúzása egyébként az ütemterv szerint halad, az alapon már áll a falak és a tető fémváza. Erről a helyszínen később mi is meggyőződhettünk. Szeptemberre tervezik az átadást, utána különféle biztonsági jóváhagyások megszerzése következik, s ha minden jól megy, az október 25-i téli szezonnyitón már kiszolgálhatja az utasokat. Az 5 millió euró értékű beruházás része még egy új be- és kijárat megépítése a repülőtérre, a mostaninál jóval nagyobb parkoló, illetve a közúti csatlakozó sávok kialakítása is. Utóbbi közterületet, állami hatóságokat érint, és sok a bürokratikus akadály – panaszolta a tanácselnök és a reptérparancsnok is.

2018.05.29
Galéria
Tudor Constantinescu, Pásztor Sándor, Gheorghe Răcaru és Gheorghe Pasc új járatok indítását helyezte kilátásba
A Váradról Nyugat-Európába induló járatokra nagy az igény. Ottjártunkkor éppen a Gironába tartó utasok vártak beszállásra
Gheorghe Pasc az új bejárat és a kibővítendő parkoló helyét mutatja
Őszre lesz kész az új terminál, úgy 200 méterre a régitől, a város irányában