Magyar nyelvű szakoktatás indul ősztől

Técsi Ferenc immár három év óta tölti be az  iskolaigazgatói tisztséget Alsólugas községben. Azóta az iskolahálózat bővül és fejlődik, egyre több osztály alakult. Szóval pezseg a tanügyi élet.

Técsi Ferenc iskolaigazgató elmondta, hogy ezelőtt három éve, amikor a községbe került,  még 25 osztállyal működött a tanintézet, most ősztől már 31 osztályuk lesz. Ez azt is jelenti, hogy új osztályteremeket  kellett létesíteni, s ezeket szükséges volt felszerelni. Jelenleg egyetlen iskolaépületben sem kell dideregniük a diákoknak, tanároknak, mint régebben, ugyanis mindenhol van központi fűtés.

Örvénden az előkészítő osztálynak egy új osztálytermet alakítottak ki teljes felszereléssel. Jelenleg épül az óvodában egy másik osztályterem is. Az örvéndi régi iskolát a Helyi Fejlesztések Országos Programjának(PNDL) köszönhetően újítják fel. Annak idején Pásztor Gabriella államtitkár volt az, aki elhelyezte az új Örvéndi Általános Iskola alapkövét, s ezt kell majd felépíteni.

Fejlesztették a magyar oktatást

Alsólugason teljesen felújították az óvodát egy PNDL-programnak köszönhetően, s az iskolát is most korszerűsítik szintén központi forrásból kapott összeg alapján. Új sportpálya fog épülni, valamint három műhelyterem azoknak az osztályoknak, melyek most ősszel indulnak a szakiskolai képzés részeként. Técsi Ferenc kifejtette, hogy most két osztállyal indulnak, összesen négy szakkal. Már megvan erről a szakminisztériumi rendelet, de a tanfelügyelőség még nem hagyta jóvá. Remélik, hogy az iskolakezdésig az a papír is meglesz. Técsi Ferenc hangsúlyozta, nemcsak az iskolahálózatot korszerűsítették az elmúlt évek alatt, hanem fejlesztették a magyar oktatást, hisz az ősztől induló szakoktatás minden szaka magyar nyelven indul.

A következő profilú szakiskolai osztályokat indítják be ősztől magyar nyelven: hal- és hústermékek feldolgozása, ipari és háztartási hálózaton dolgozó villanyszerelő, élelmiszeripari és háztartási eszközöket és gépeket gyártó szakember, erdész, ipari elektromechanikai eszközöket és felszereléseket gyártó szakember.

Jó hír, hogy a múlt hétig már 34 gyermek iratkozott be a szakosztályokba.

Új óvoda és bölcsőde épül

Ugyancsak Alsólugason megkezdték az új óvoda és bölcsőde építését. Ez 6,2 millió lejbe fog kerülni, földszint plusz egyemeletes épület lesz. Azért Alsólugason valósítják meg ezt a beruházást, mert a mai világban az a jó iskola, ahol biztonságban vannak a  gyerekek, és ehhez itt minden feltétel adott. Minden lehetőséget megteremtettek, hogy akár rendes, akár hosszabbított programban jár ide a diák, azt a lehető legjobb körülmények között tehesse.

Felsőlugason rendbe tették az általános iskolát, s most került felújításra az óvoda, szintén a PNDL-programból származó forrásból. Egy játszóteret is kialakítottak az általános iskolánál, ami eddig ott nem volt.

Magyar nyelv oktatása a román osztályokban

Técsi Ferenc kifejtette, hogy immár két éve zajlik a magyar nyelv oktatása azoknak a tanulóknak, akik a román osztályokba járnak Alsólugason. Így lehetővé tették az elemi osztályokban és az V-VIII.-osoknak is, hogy megtanulják a magyar nyelvet. Természetesen azon magyar gyerekeket is oktatják anyanyelvükre, akik román tannyelvű osztályokba járnak.

Ősztől a szlovák nemzetiségű oktatók javaslatára bevezetik a  szlovák nyelv oktatását Alsólugason, heti négy órában, mind az elemi, mind a gimnáziumi osztályok esetében.

Az összefogás meghozta az eredményt

Técsi Ferenc közölte, amikor annak idején a polgármester felkérésére elvállalta az igazgatóságot, azt azért tette, mert ismerte Sorbán Levente munkabírását és iskolafejlesztéssel kapcsolatos terveit. Fontos feladat volt a községbeli tanintézetek fejlesztése, új osztálytermek létesítése, ez csak összefogással, együttműködéssel valósulhatott meg  az iskola és a polgármester között. 

Az iskolaigazgató reméli, hogy a felső-, és alsólugasi, valamint örvéndi közösség, amikor egy kicsit visszatekint, látni fogja, honnan indultak, s most milyen eredményeket értek el. Ez esetben sem azt kell nézni, milyen nemzetiségű valaki, hanem azt, hogy mit csinált az az ember a községért.

Készült az Alsólugasi Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.18
Galéria
Técsi Ferenc iskolaigazgató számolt be a helyi fejlesztésekről, tervekről Fotó: Bauman Dieter Gergő
Kulcsszavak: