Szeretet és ragaszkodás a monospetri idősek otthonában

A monospetri idősek otthona első ránézésre üdülőközpont benyomását kelti.

Modern épület nagy ablakokkal és tágas erkélyekkel, a sétányokat rózsabokrok, a kertet filagória és szökőkút teszi otthonosabbá. Frissen kaszált fű illata úszik a szélben. Porsztner Sarolta igazgatónő fogad minket, akivel a járványra való tekintettel a kertben, az udvaron is maszkban beszélgetünk. A háromszintes épületnek jelenleg huszonnyolc lakója van, és a helyiek számára több mint húsz munkahelyet biztosít az öregotthon. Később megtekintjük a közös étkezőt, amely egy többcsillagos szálló előterére emlékeztet, esztétikus és kényelmes asztalok, hatalmas képernyőjű televízió, a falakon az otthon lakóinak kézműves munkái szolgálnak díszítésül, az egyik sarokban vallási témájú képek, ide lehet elvonulni imára. Természetesen lifttel is rendelkeznek.
A gondozottak komfortos környezetben és tágas terekben töltik napjaikat, és állandó felügyeletben és orvosi ellátásban részesülnek. Különös gondot fordítanak a tisztaságra, de most, a pandémia idején méginkább, hiszen lakóik egészségének megőrzése a legfontosabb számukra. A személyzet kedves és figyelmes, és Veres Noémi gondozóval megismerkedve erről személyesen is meggyőződhetünk. A fiatal lány arcát maszk takarja, de csillogó kék szemeiből szinte árad a jóság. Kérdésünkre, hogy milyen foglalkozásokkal töltik idejüket a bentlakók, örömmel osztja meg velünk a színes programot: énekelnek és zenét hallgatnak, tévét néznek, könyveket olvasnak, társasjátékoznak. Volt már tengerifejtés és terménydísz-készítés is, különféle kézműves programok, de nem idegen számukra a sporttánc sem, hiszen nemcsak a szellemi, hanem a fizikai erőnlét megőrzése is nagyon fontos az otthon lakói számára. A jeles alkalmakat mindig megünnepelik, ilyenkor a polgármester is gyakran ellátogat hozzájuk.

A helyi önkormányzattal jó viszonyt tartanak fenn, mindenben számíthatnak a támogatásra. A kertben a mozgáskorlátozottak is akadálymentesen közlekedhetnek, sok a pad, a lakók gyakran órákon át olvasnak a zöldben. Az idősek otthona közvetlen szomszédságában van a katolikus templom, a közös udvarról szabad az átjárás, így a gondozottak vasárnaponként átsétálhatnak szentmisére. Kérdésünkre, hogy munkájában mi a legnehezebb, és mi az, amiért mégis megéri az erőfeszítést, Veres Noémitől azt a választ kapjuk, hogy mivel sajnos sok a demenciában és Alzheimer-kórban szenvedő lakó, nehéz valóban áttörő eredményt elérniük. Minden hozzáértésükkel, szakmai tudásukkal és nem utolsósorban szeretetükkel azon vannak, hogy fenntartsák lakóik testi és szellemi épségét. A nehéz munka mégis megéri, hiszen a szeretet, ragaszkodás és hála, amit az idősektől kapnak, erővel és bizakodással tölti el őket.

Készült a Vedresábrányi Polgármesteri Hivatal megbízásából

 

2020.08.20
Galéria
Veres Noémi
Kulcsszavak: