Továbbra sincs új megyei tanácstag

A Nemzeti Liberális Párt frakciójának ismételt hiányzása miatt nem lehetett megtartani a Bihar Megyei Tanács májusi ülését. A következő rendes ülést június 21-re hívta össze Pásztor Sándor megyei tanácselnök.

Üres széksor fogadta ismét a megyeháza nagytermében a rendes havi tanácsülésre érkező RMDSZ-es és szociáldemokrata tanácsosokat, köztisztviselőket és újságírókat. A kvórumhiány miatti határozatképtelenséget konstatáló Pásztor Sándor tanácselnök elmondta: a liberális tanácstagok már a bizottsági üléseken sem vettek részt, távollétükre ezúttal sem adtak magyarázatot, ezért rendkívüli ülés összehívásának sem látja értelmét, csak abban az esetben, ha arra valamelyik projekt miatt szükség lesz. Több fontos kérdésről kellett volna dönteni ma, például a révi menedékház felújítására és ott turisztikai információs központ kialakítására elnyertek 2,5 millió eurót, a szerződést pedig két héten belül alá kellene írni a magyar féllel. Szintén fontos lett volt a Bihor West Professional Egyesülethez kötődő határozat, mivel négy szakosztályt indítanának a duális képzés keretében a német partnerekkel, és dönteni kellett volna a tudományos és műszaki park létrehozataláról, összegezte a tanácselnök.

Ioan Mang SZDP-s megyei tanácsi alelnök hozzátette: június 8-án várható ítélet az Adrian Szatmari és a liberális frakció közötti perben, ennek nyomán megállapíthatják, hogy kötelező az illető tanácsosi mandátumát igazolni. Mang arra is felhívta a figyelmet, hogy bár az NLP-frakciótag Dacian Foncea megnyerte a városi kórház menedzseri állásának versenyvizsgáját, nem hogy a törvényszabta tíz napon belül nem foglalta el azt, de az Ilie Bolojan váradi polgármester (és megyei NLP-elnök) által polgármesteri rendelettel meghosszabbított 45 napos határidő is lejárt már. Mang tudatta: telefonált a kórházba, de ott nem tudtak semmint Fonceáról, ezért javasolta, érvénytelenítsék a versenyvizsgát, s írjanak ki újat. Azt is hozzátette: az ellenzékiek újabb hiányzásának oka az lehet, hogy valamelyikük nem tudott volna megjelenni az ülésen, ezért inkább távolmaradt a tejes frakció.

Traian Bodea, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének színeit képviselő megyei önkormányzati alelnök elmondta: a liberális tanácstagok magatartásukkal olyan projekteket is akadályoznak, amelyek épp a liberális polgármesterek vezette településeknek kedveznének, mint például a révi menedékház projektje. Kijelentette: állnak akár az előrehozott választások elé is, hogy a bihariak döntsék el, kapnak-e újabb mandátumot az NLP-sek, akik két éve szabotálják a tanács működését.

2018.05.29
Galéria
Sokadszorra bojkottálták az ülést az NLP megyei tanácsosai