Vízellátás, kútfúrás

A községhez tartozó településeken, Hegyközcsatárban, Hegyköztótteleken, Siterben és Sitervölgyön kifejlesztették az ivóvízhálózatot, igaz, az utóbbi településen jelenleg folynak a munkálatok.

Ahogy Sitervölgyben haladnak a csövek lefektetésével, úgy végzik a gazdaságokhoz való csatlakoztatást is, így a rendszerhez való bekötéssel nem kell újból felásni a területet.

A legrégebbi vízhálózat a hegyközcsatári, itt van a legtöbb fogyasztó is, ezért a víztárolóba négy darab mélyfúrású kútból (180 méter) szivattyúzzák a vizet, amely egy tisztító- és fertőtlenítő rendszeren keresztül kerül a fogyasztókhoz.

Az alpolgármester elmondása szerint a nyári időszakban, csapadékmentes napokon van a legnagyobb fogyasztás, ezért az elmúlt években előfordult, hogy az akkori három kút vízhozama nem volt elegendő a lakossági vízfogyasztás igényeinek, hiszen, mint mindenütt, itt is megnövekedett a lakások higiéniai felszereltségeinek a fejlesztése, a nyári hónapokban háromszor, sőt négyszer nagyobb a fogyasztás, mint például szeptemberben vagy áprilisban.  

Valójában a lakosság egy része nem csak a háztartásban használja a vizet a rendszerből, hanem más célra is, akár a kertekben való locsolásra, ilyenkor a szivattyúk 24 órából 24 órát működnek, nincs megállás egy percig sem.

A meglévő kutakban a szivattyúkat mélyebbre engedték, így is a napi átlag vízfogyasztás meghaladta a 180 köbmétert. Az RMDSZ-es önkormányzat és elöljárók próbáltak megoldást találni a nyári időszakban fennálló hálózati vízszolgáltatás folytonosságára, bevonva több vízügyi szakembert is, akik arra a megállapításra jutottak, hogy egy új kút fúrásával megoldható lesz a probléma.

Az elképzelést tett követte, a Bihar Megyei Tanács támogatásával megásták az új kutat, az egy kilométernél is több vezetéket a kúttól a víztartályig saját erőből oldották meg, amelynek jótékony hatását érezhetik a fogyasztók, főleg a községközpontban, tömbházban lakók, hiszen az itteni vízellátást nagy teljesítményű hidroforral oldották meg.

Tótteleken nincs különösebb gond a vízellátással, a problémát inkább a siteri rendszer jelenti, mivel annak idején jogviszonyok miatt nem sikerült a víztartályt a település legmagasabb pontján elhelyezni, ezért az egyik legalacsonyabb ponton lévő víztárolóból többlépcsős megoldással pumpálják a vizet a rendszerbe, amelynek az a hátránya, hogy a folytonos és erőltetett munkavégzés miatt a vízpumpák hamar leégnek, innen a sok kellemetlenség, vízszolgáltatás-leállás, nagyon sok plusz költség. Az elöljárók bizakodnak, hogy a közeljövőben ez is megoldódik, a kellemetlen állapot ezután elkerülhető lesz.

Készült a Hegyközcsatári Polgármesteri Hivatal megbízásából

 

2020.08.22
Galéria
Kulcsszavak: