Ma már jó utakon járható be a Hegyköz

Az utóbbi három évtized legnagyobb közútfejlesztési beruházását végezték el Hegyközcsatár községben. A Hegyközcsatár–Tóttelek–Siter–Sitervölgy közötti út aszfaltozása 2,3 millió lejbe került, nyilatkozta Bónisz Sándor polgármester.

Ha összegezni kellene a 2016-2020-as mandátumának legfontosabb eredményeit, mit emelne ki ezek közül?

Kétségkívül a legfontosabb befektetésünk a Hegyközcsatár– Hegyköztóttelek–Siter–Sitervölgy közötti, mintegy 10,5 kilométeres útszakasz leaszfaltozása, korszerűsítése. Ez nemcsak nagyon fontos, hanem a lakosság számára hasznos beruházás volt, s nagy elégtétel, hogy ebben a mandátumban sikerült befejezni. Ezáltal lehetővé vált a biztonságos közlekedés Nagyváradtól Sitervölgyig. Ez az infrastrukturális befektetés nem jöhetett volna létre a Bihar Megyei Tanács magyar vezetésének és a megyei önkormányzati RMDSZ-es frakciónak a hathatós támogatása nélkül. Ez is azt mutatja, hogy közösen, összefogva nagyon sok mindent el tudunk érni.

Milyen más fontosabb helyi beruházást finanszírozott még a Bihar Megyei Tanács a vége felé közeledő mandátum időszaka alatt?

A megyei önkörmányzat magyar vezetésével nagyon jó a kapcsolatunk, számos beruházás kapcsán működtünk együtt, hiszen nekünk is mindig fontos volt a hegyközi települések támogatása. Ebben a mandátumban Hegyközcsatár község esetében sikerült a megyének pénzt elkülőnítenie az ívóvízhálózat korszerűsítésére is. Ez egy nagyon fontos befektetés volt, hisz évek óta nehézségeink vannak a megfelelő ívóvízellátással. A beruházásra mintegy 190 ezer lejt kaptunk a megyei önkormányzattól. Új kutat fúrattunk, vízszűrőket helyeztünk el, mivel a jelenlegi három kút vízhozamának teljesítménye nem volt elegendő a lakossági vízellátás részére. Fejlesztettük a csatornahálózatot is, amihez a megyei tanács hozzájárulásából transzformátorállomást létesítettünk, megoldva ezáltal a szennyvíz elvezetését. Finanszírozást biztosítottak többek mellett a kultúrház felújítására, utcák lekövezésére, új autóbuszmegállók létesítésére, a helyi turizmus fejlesztésére, számtalan hagyományőrző, kulturális rendezvény megtartására. Összességében a Bihar Megyei Tanács magyar vezetése több mint 3,3 millió lejes támogatást biztosított Hegyközcsatárnak az utóbbi négy évben.

Hogyan állnak a csatornahálózat bekötésének előkészületei?

A kanalizálással kapcsolatos munkálatokat lassan egy éve fejeztük be. Nagyon remélem, hogy mihamarabb elindítjuk majd ezt a közszolgáltatást. Eddig ez azért nem történt meg, mert még nem találtuk meg azt a céget, amely megfelelő áron csatlakoztatja majd a háztartásokat a rendszerhez. Azok a vállalatok, melyekkel eddig tárgyaltunk, magas árat szabtak meg, ami nagy anyagi terhet róna a lakosságra. Folytatjuk tovább a tárgyalásokat más cégekkel is, hátha sikerül egy kedvezőbb bekötési díjat elérnünk. Ezt követően elindíthatjuk a rendszert.

Folytatódtak a beruházások

Milyen fejlesztések zajlottak még a községben az elmúlt négy évben?

A csatári kultúrháznál, amelyet belülről tettünk rendbe, új edényeket is vásároltunk. Játszótereket újítottak fel, folytatódott az After School épületegyüttes építése, amelyet várhatóan még az idén sikerül befejezni. Ez nagy segítség lesz a szülőknek, ugyanis délután négyig tart majd a program, így nyugodtan érte lehet jönni a gyermekért a munka után. Sitervölgy település bejáratánál megcsúszott a talaj, ezt  kijavítottuk. Létrehoztuk a Turisztikai Központot, amelynek feladata a turisták tájékoztatása, útbaigazítása. A községházát is felújítottuk.

Sikerült utcákat is leaszfaltozni?

Hegyközcsatárban egy mellékutcát aszfaltoztunk le, ami fél kilométer hosszúságú, s körülbelül két hét múlva indítjuk el egy másik kilométeres útszakasz korszerűsítését. Szintén Csatárban mintegy egy kilométernyi járda készült, ez a program is folytatódik.

A különböző munkálatokhoz volt lehetőségük munkagépeket vásárolni?

Szerencsére igen, egy nyertes pályázatnak köszönhetően. Vásároltunk egy buldoexkavátort, aminek nagy hasznát vesszük az utak javításánál, a vízbevezetési munkálatoknál, a vízszolgáltatással kapcsolatos hibaelhárításoknál. Szükség esetén árkokat tisztítunk, ugyanis a nagyobb esőzések után a lenti utcarészek árkai megtelnek különféle hordalékkal. Szóval sok mindenre használjuk ezt a munkagépet.

Egyszemélyes padokat vásárolnak

Miben tudták segíteni még a helyi tanintézeteket?

Mivel a községben oktató pedagógusok bérére nem biztosít elegendő pénzt a tanügyminisztérium, a helyi önkormányzatnak évente 70-80 ezer lejjel kell kiegészítenie a tanárok fizetését. Az önkormányzat biztosítja a tűzifát a tanintézeteknek, most ki kell cserélnünk a kazánokat az óvodánál és az iskolánál. Új padokat is vásárolnunk kell, mert az új előírások szerint ezek az új tanévtől egyszemélyesek kell legyenek.

A járványügyi intézkedések tekintetében mi tudtak tenni a lakosság védelme érdekében?

Az RMDSZ-nek és a magyar kormánynak köszönhetően különféle védőfelszereléseket, fertőtlenítőszereket adtunk az orvosi rendelőknek. Azokat a lakosokat, akiknek karanténba kellett vonulniuk, élemiszerrel láttuk el. Fertőtlenítettük a buszmegállókat és a játszótereket.

Számíthattak a Megyei Tanácsra

Sok helyen komoly gond, hogy csekélyek a helyi önkörmányzatok bevételei, így a költségvetésükből nem sok mindenre futja. Mi a helyzet Hegyközcsatárban?

Sajnos nálunk is szűkösek a pénzügyi keretek. Mivel a községben nincs olyan nagyobb cég, amely itt fizetné be az adóját, kevés pénzből gazdálkodhatunk. Szerencsénk van a Bihar Megyei Tanáccsal, hiszen ha nem támogatnának, nem lenne ennyi beruházás a községben. Ennek ellenére próbáljuk a gondokat megoldani, az utakat tisztán tartani. Előfordult, hogy havazás idején éjjel felkeltem, felültem a traktorra, s mentem havat takarítani. Ha szerződést kötnék egy céggel hóeltakarításra, a Sitervölgyig való kotrás mintegy 10 ezer lejbe kerülne. Ezt mi nem tudjuk megengedni magunknak.

Közös testvértelepülési programok

Milyen fontosabb rendezvényeik voltak az elmúlt években? Mennyire tudták ezekbe bevonni a helyi fiatalságot?

Van egy kollegánk, aki felkészíti a szüreti bálra a gyermekeket, a falunapokon rendszeresen fellépnek az iskolások, a tánccsoport és a kórus. Közös programokat szerveztünk Kaba testvértelepülésünkkel, látogatjuk is egymás rendezvényeit, ők jártak nálunk tavaly a szüreti bálon, falunapon, mi az ottani káposztafesztiválon voltunk. A jó kapcsolatokat csak erősítette, hogy közösen benyújtottunk egy pályázatot, ennek köszönhetően beszereztünk egy színpadot és hangosító berendezést.

Vannak-e munkalehetőségek a faluban?Az utóbbi években sokan költöztek Nagyváradról a községbe, ez miként befolyásolja az itteni mindennapokat?

Munkalehetőségek még adódnának, de sajnos sok fiatal elment külföldre dolgozni. Például a polgármesteri hivatalba is nagyon nehezen találunk embereket. Valóban sokan költöztek a megyeszékhelyről ide, de a legtöbben csak hétvégi házként használják ingatlanjukat. Vonzó a település, szép a táj, tiszta a környezet, s Nagyvárad is közel van.

Bicikliutat terveznek

Sokan kerékpárral kirándulnak a Hegyközbe, milyen lehetőségek állnak a rendelkezésükre?

A hétvégén sok a biciklivel közlekedő turista, sportember. Ezért is évek óta szeretnénk, hogy legyen egy kerékpáros közlekedésre alkalmas út, eddig még nem sikerült ezt kivitelezni, pedig megvan rá az ígéret. A Metropolisz Övezettel, amelynek tagjai vagyunk, lesz egy közös projektünk, hogy egész Tóttelekig biciklipályát építünk ki.

Milyen előnyük származik abból, hogy a község is tagja a Metropolisz Övezetnek?

Például az övezethez tartozó települések elég jó árat kaptak a szelektív szemétszállítás tekintetében. A RER Vest vállalat végzi ezt a munkát, a szemétszállítás díja 7 lej lesz személyenként.

A következők időszakban mik lesznek az Ön prioritásai?

Nagyon fontos, hogy működésbe hozzuk a szennyvízelvezető rendszert. Terveim között szerepel többek mellett egy öregek otthona létesítése, valamint az utcák leaszfaltozása a község valamennyi településén.

Készült a Hegyközcsatári Polgármesteri Hivatal megbízásából

 

 

2020.08.22
Galéria
Kulcsszavak: