Nagyvárad helyett a községet választotta otthonául egy fiatal pár

A kellemes, csendes, nyugodt környezetnek köszönhetően megteremtődtek a vonzó körülmények és élhető otthon feltételei Biharfélegyházán.

Ezt támasztja alá annak a fiatal házaspárnak a története, amely úgy döntött, a községben képzeli el a jövőjét - a forgalmas, nyüzsgő, szennyezett, hangos város ellenében. Debrenti Renáta és férje, László fiatal házasok, közel négy éve költöztek Nagyváradról Biharvajdára.

Ennek okairól, a család döntésének hátteréről Debrenti Renáta nyilatkozott. Mint elmondta, ő és férje csendesebb, nyugodtabb környezetben akartak élni, amely egy gyermekbarát hely is. Az egyik fő szempont az volt, hogy amikor lesz kisbabájuk, akkor az felcseperedve ne a telefon és a számítógép előtt ülő, városi környezetben felnövő gyermek legyen. Számukra nem volt idegen a falu, ugyanis Renáta szülei ott nőttek fel, később költöztek be Nagyváradra. Azonban nem ez volt a kritérium, amikor a községet választották, hanem nagyon tetszik nekik a hely, barátságosnak tartják. Rengeteget nyomott a latban, hogy egy szép, udvarral rendelkező tágas házban laknak, ahol jóval nagyobb a terület, mint  egy lakótelepi lakásban. Férjével együtt körülnéztek a környező falvakban is házvásárlás miatt, de mindenhol olyan magas árat kértek, hogy az megfizethetetlen volt egy fiatal pár számára. Viszont Biharfélegyháza községben egész jó áron lehet házat vásárolni. A feleség kifejtette, hiába költöztek volna például Biharra, Szentjánosra, ugyanis óriási a forgalom, sokan laknak ott, szinte már olyan, mintha városon élnének.

„Sokan azt mondják, falun nem lehet semmit sem csinálni, szerintem ez azonban hozzáállás kérdése, ha az ember akarja, hogy itt jó legyen, akkor nem lesz gond. Jó itt fiatalként élni. Mindent meg lehet oldani, csak akarni kell” – vélekedik Debrenti Renáta.

A fiatalok korábban Nagyváradon, a Rogériusz végén laktak, a férj a Szőllős negyedbe járt dolgozni. Az üzemanyag nem kerül többe úgy sem, hogy Biharvajdáról mennek dolgozni. A tömbházlakás fenntartása sem olcsóbb, mint egy udvarral és kerttel rendelkező nagyobb háznál. Most tavasszal, amikor a járványügyi korlátozásokat bevezették, a helyzet megerősítette a fiatal pár döntését, hogy kertes, falusi házat választottak, nehezen viselték volna el a tömbházi bezártságot.

Készült a Biharfélegyházi Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.23
Galéria
Kulcsszavak: