Sírig tartó megbecsülés

Értarcsa község vezetősége az elhunytaknak járó végtisztesség megadására mindig kötelességként tekintett. Ennek szellemében mindhárom községalkotó faluban temetőkápolnát építettek.

A faluközpontban jelenleg két temetőkápolna is van, illetve majdnem kettő, ugyanis most épül az uniós szabványoknak megfelelő második. Az értarcsai temető egy magaslaton helyezkedik el, fokozottan kitéve az időjárás viszontagságainak. Amikor az előző kápolnát építették, nem vették figyelembe annak helyes tájolását, így a nagyobb szélviharok következtében gyakorta megrongálódott a tetőszerkezete – nyilatkozta Gecse Tamás, a helyi református gyülekezet lelkipásztora. Ezért úgy döntött az önkormányzat, hogy egy új, az előzőnél sokkal jobb felszereltségű temetőkápolnát építtet. A 500 ezer lej értékű beruházás kivitelezése a végső fázisába érkezett.

A tiszteletessel megtekintjük a folyamatban lévő építkezést. A magaslatra érve, ha az ember a falu irányába fordul, és megfeledkezik arról, hogy mögötte egy temető van, hajlamos lesz elmerengeni a táj szépségén, olyan gyönyörű panoráma nyílik az Érmellékre. Diszkrét kopácsolás zavarja meg mélázásomat és a halottak csendjét, a kivitelezők már az épület előtti térkövezést végzik. Így utólag sajnálom, hogy nem kérdeztem meg, mekkora alapterületű lesz a végtisztesség-adás helye, de hogy ekkora nem minden faluban épül, az bizonyos. Az még biztosabb, hogy Nagyváradon nincs ehhez hasonlítható.

Négy nagy kapacitású légkondicionáló biztosítja a benti csökkentett hőmérsékletet. A hűtőkamra mellett a szertartás lebonyolítására alkalmas jókora belső tér is helyet kap az építményben. Két illemhelyet is kialakítottak, valamint biztonságos közlekedőt mozgássérültek számára. Az egységes tetőzet alatt egy jókora szabad terasz is elfért. A temetőkápolnához a területet a református egyház adta, de mivel a végtisztesség helye önkormányzati tulajdon, ezért a faluban lévő bármelyik felekezeti közösség használhatja azt.

Készült az Értarcsai Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.25
Galéria
Az új tarcsai temetőkáponát mindegyik felekezet használhatja
A régi temetőkápolnát gyakran megrongálta a vihar
Kulcsszavak: