Falunap helyett családi napok

Éradonyban járva többektől is hallhattuk, hogy a falu egyik legfontosabb középülete a gondosan felújított kultúrotthon.

Szodorai Emőke Éradonyban él ugyan, ám mivel az értarcsai postahivatalban dolgozik, a községházán beszélgettünk. Férje adonyi származású, öt éve élnek együtt a faluban. Mint elmondta, más családokhoz hasonlóan fontos szerepet játszik az életükben a kultúrház, hiszen még az épület felújítása előtt ott kötöttek házasságot, majd a felújítást követően ott tartották kislányuk keresztelőjét. „Ég és föld volt a különbség a két esemény között” – mondja, legalább is ami a körülményeket illeti. Mivel nagy a família, minden jelentősebb családi eseményt a kultúrotthonban tartanak ők is. Ebből következően ritka az az adonyi ember, akit ne kötne valamilyen szép emlék az intézményhez.

Arról már Szalkai Zsuzsanna községi kultúrreferens tájékoztatott, hogy úgynevezett családi napokat is tartanak minden évben, nyilván az ideit leszámítva, a községháza támogatásával. Az épület felújítása egy uniós pályázat részeként 2016-ban történt, külső-belső tatarozással járt, székeket vásároltak, valamint videoprojektort is.

Mozgalmasan telnek járványmentes időkben a kultúrotthonban a napok, hiszen működik mazsorettcsoport, tánccsoport, színházi előadásaik is vannak, s a tevékenységekbe a gyerekek mellett a felnőtteket is sikerül bevonni. Amint ottlétünk során többször is elhangzik, Adonyban bevállalósak, összetartóak az emberek. Családi napot Tarcsán is tartottak, míg Gálospetriben jelenleg felújítás alatt van a kultúrház.

Arról újra Szodorai Emőke mesél, hogy az idei utolsó jelentős program a szükségállapot kihirdetése előtt az a jótékonysági est volt, melyet a beteg körtvélyesi kisfiú, Noel megsegítésére szerveztek, méghozzá szép sikerrel, sok pénz gyűlt össze. Az emberek már nagyon várják, hogy a korlátozó intézkedések múltával ismét élet költözhessen az adonyi kultúrházba.

A családi napokon volt többek között kézműves sátor s közös ebéd is a falubelieknek. Egybehangzóan állítják, hogy egy ilyen családi nap sokkal bensőségesebb, hangulatosabb, mint a hagyományos falunap, ráadásul nem terheli meg a község költségvetését felszerelések bérlésével, sztárvendégek fellépti díjával, hiszen elegendő az az 1-2 ezer lej a költségekre, amit a helyi vállalkozók, illetve részben maguk a tanácsosok összeadnak.

A többi ünnepi alkalom is hangulatosan telik, – mondja a kultúrreferens –, mint a Miklulás-bál, a farsang, a szüreti bál, amelynek sikeréhez a hívogató fiatalok számára beszerzett nagyon szép ruhák is hozzájárulnak.

Készült az Értarcsai Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.25
Galéria