A buszmegállóval a kényelem is beljebb költözött

Leginkább az idősebb nemzedék tudja értékelni az utóbbi években Értarcsán végbement infrastrukturális fejlesztéseket. Ők azok, akik kivilágítatlan, sáros utcákon közlekedtek, ivóvízért pedig a falu másik végén lévő csurgóig kellett menniük.

Az éradonyi Gábor Csaba jól emlékszik még ezekre az időkre. Közel két évtizede ingázik az egyik érmihályfalvi cipőgyárba. Mostanság már kényelmes a munkába menés, hisz értük jön a céges autóbusz egészen be a faluba, de kezdetben a két kilométerre lévő Nagyvárad–Szatmárnémeti főútig kellett eljutniuk, ha munkába akartak eljutni. Nyáron, amikor korán pirkadt a hajnal, és ha nem esett az eső, akkor félórás gyaloglást jelentett eljutni a főút melletti buszmegállóig. Amikor már hamarabb beszökött a faluba a sötétség, és esővízzel vagy hólével teltek meg a kátyúk, akkor bizony háromnegyed órába is beletelt, ameddig kievickéltek a faluból. De gyakran előfordult, hogy egész úton végig verte őket az eső, olyankor dideregve, átázott ruhában érkeztek meg a gyárba – sorolta nem éppen kellemes emlékeit Gábor Csaba.

Azóta már aszfaltozott lett a bekötőút is, de nekik immár nem kell odáig gyalogolniuk. A faluban csinos buszmegállót helyezett ki nemrég az önkormányzat, melléje szemeteskuka is került. A falu tisztaságának óvása egyre több lakosban tudatosul, ezért is jó ötlet volt a szemetes kihelyezése – vélekedik Gábor Csaba.

Hasonló építményt kaptak a Gálospetriben élők is, a községközpontban lévőket pedig felújították. A falu bejáratánál is van buszmegálló, többször javítani kellett azt is, mert mindig akadtak romboló szándékúak. Legutóbb téglából készült az építmény, ez tartósabbnak is bizonyult, az út menti „pillangók” örömére.

Az elmúlt évben elkezdődött, az idén pedig folytatták a közvilágítás modernizálását. A 260 ezer lejes beruházás eredményeként mind a három faluban LED-es lámpatestek kerültek az oszlopokra. „Tudja maga azt, hogy milyen a falusi koromsötét éjszaka? Szerintem a boszorkányos meséket ilyenkor írták!” – szegeződött nekem a megállapítás. „Való igaz, hogy késő este viszolygott az ember egyedül járni a sötét utcán, még a férfiak is gyakran hátrasandítottak, sötét alakokat képzeltek maguk mögé” – toldja meg beszélgetőtársam.

Mostanság már fényárban úszik a falu mindegyik utcája. Amióta a közvilágítást rendbe tették, és kihelyezték a térfigyelő kamerákat, a helyi éjjeli őrségre sincs szükség, a lopások, betörések szinte teljesen megszűntek Éradonyban.

Készült az Értarcsai Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.25
Galéria
Kulcsszavak: