Van igény magyar nyelvű szakoktatásra

Tavaly szeptemberben indították el a margittai magyar iskolában a szak- és a posztliceális oktatást. Négy szakma tanítása kapott ideiglenes működési engedélyt: kőműves, hűtő-fűtő berendezések szerelése-javítása, szakács, pincér. A végleges engedélyt három év elteltével, alapos ellenőrzés után kaphatják meg.

Két év múlva végez a margittai magyar tanintézetben az első szakoktatási évfolyam, mivel ez a képzési forma hároméves. Jó ideje megmutatkozott az igény a magyar nyelvű szakmai oktatásra, az őszi jelentkezések száma alapján ez igazolódott. Két összevont osztályt indítottak, az egyikben a szakács és a pincér, a másikban a kőműves és a hűtő-fűtő berendezések szerelése szakmát lehet kitanulni.

Képzési és érvényesülési lehetőséghez jutnak ezáltal azok a fiatalok, akik egy mesterség gyakorlásából szeretnének megélni. A szakmai gyakorlatot szerződéses alapon cégeknél végzik a tanulók, illetve, amint lehetséges, az iskolában, az önkormányzat által vásárolt két dupla konténerben kialakított műhelyekben. Ezeket a műhelyeket a szükséges eszközökkel is felszerelték. Első évben zömmel elméleti oktatás folyik, az osztálytermekben. Oktatók szempontjából jól állnak, hiszen vannak mérnök végzettségű pedagógusaik.

Több mint 40 diák szerez szakmunkás oklevelet a margittai tanintézetben. Elhelyezkedési gondjaik nem lesznek, mivel a helyi vállalkozások már nagyon várják őket. Tanulmányaik során megismerkednek későbbi munkahelyükkel, hiszen a gyakorlatok nagy részét ott töltik. Az iskola által szervezett első szülői bálon a szakács és a pincér szakos diákok már segédkeztek is az ételek elkészítésében, illetve gyakorolták a felszolgálást.

A posztliceális képzésben titkársági szakon lehet tanulni. Ide a jelentkezőtől nem kérnek érettségi diplomát, csak a 12 osztály elvégzését igazoló dokumentumokat. Fiúk és lányok egyaránt jelentkeztek a 2019/20-as tanévre, összesen húszan. Ezek szerint erre is van igény, ez színesíti a magyar iskola oktatási palettáját.

Az iskola vezetősége a következő tanévben is várja a diákokat mind a szak-, mind a posztliceális képzésre. Talán a mostaninál több jelentkező lesz, mivel híre megy ezen oktatási formák hasznosságának.

Készült a Margittai Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.26
Galéria
A szülői bálon a diákok szolgáltak fel
Műhelyeket alakítanak ki a konténerekben