Teljessé válik a margittai magyar iskola

Húszéves álma valósult meg a margittai magyarságnak 2011 szeptemberében, amikor Horváth János Iskolacsoport néven megkezdte működését az önálló I–XII. osztályos magyar iskola. Most bővítik a tanintézetet.

A városban három, aránylag új iskolaépület volt, ezek közül az V–VIII. osztályosoké ideális lett volna az új magyar tanintézetnek. Ehhez azonban az önkormányzati képviselők kétharmados beleegyezése kellett volna, ami nem jött össze. A város magyarsága viszont elszánt volt, és elfogadta azt a kompromisszumos megoldást, hogy az új intézmény a volt elemi iskola és a volt bentlakás felújított falai között kezdjen működni, két váltásban. Ígéretet kaptak egy új épületszárny emelésére is, ami el is készült, 2015 szeptemberében nyitotta meg kapuit a diákok előtt. Ettől kezdve térhetett át a magyar tanintézet az egyváltásos oktatásra. Megkapták még a Kiss utcán a volt Gostat-iroda romos épületét. Az új épületszárny sem oldotta meg teljesen a gondokat, hiszen az iskolának nincs dísz- és tornaterme, sportpályája.

A tanintézet jelenlegi két épülete között van egy 3500 négyzetméteres beépítetlen telek. Ez alkalmas arra, hogy megépüljön rajta egy új szárny, mely teljessé tenné és egy telekre helyezné az intézményt. Egy befektetői csoport azonban megvásárolta a telket, és az eladására nem mutatott hajlandóságot. Ezért a megoldás a közcélra való kisajátítás volt. Ebben az ügyben már rugalmasabbak voltak a nem magyar önkormányzati képviselők is, hozzájárultak a megoldáshoz.

Az ügy bírósági szakasza is lezárult, megvan a végső határozat – nyilatkozta Nagy Gabriella, a magyar iskola igazgatója. A telek átkerült az önkormányzat tulajdonába, s tanácsi határozattal hamarosan átadják a magyar iskolának, mondja Pocsaly Zoltán polgármester. A kisajátított telek ellenértékét a Bihar Megyei Tanács fizette ki a befektető társaságnak.

A területen az utcafrontra háromszintes, multifunkcionális épületet emelnek. Ennek alagsorában a konyha és az étkezde, valamint a szakiskola egy tanműhelye kap helyet, a földszinten a mai kor szellemének megfelelő könyvtár lesz, mely kölcsönzésen és olvasáson túl könyvbemutatók és kiállítások helyszíne is lehet. A felső szinten dísztermet alakítanak ki, ezt könnyűszerkezetes, mobil térelválasztó egységekkel szükség szerint több részre is oszthatják.

A telek hátsó részében sporttermet szándékoznak építeni, hogy abban tartsák a testnevelés órákat. A rendelkezésre álló terület nem elég nagy ahhoz, hogy szabványos sportcsarnok legyen, de tornaórák számára ideális lesz. Jelenleg a több száz méterre lévő városi sportpálya melletti csarnokban tartják a testnevelési órákat. A mostani ütött-kopott menza helyén szabadtéri multifunkcionális sportpályát alakítanak ki. Itt tarthatják majd az évzárókat, évnyitókat is.

A beruházásra az állami költségvetésből 5 millió lejt különítettek el. Ez nagymértékben parlamenti képviselőink lobbitevékenységének köszönhető. Ez az összeg nem elég, de kezdetnek nagyon jó, az iskola vezetősége további támogatásokban reménykedik országos, megyei, helyi és anyaországi forrásból egyaránt. A megvalósíthatósági tanulmány már készen van, a szükséges engedélyek beszerzésénél tartanak, ami nem megy gyorsan. Jelentős anyagi forrást emészt majd fel a területrendezési és a bontási munkálat is. Az önkormányzattal együtt figyelemmel kísérik a pályázati lehetőségeket.

Egy másik projekt keretében, a Bihar Megyei Tanács finanszírozásával, a Kiss utcai telken lebontották a romos épületet, hogy műfüves sportpályát alakíthassanak ki. Ez közel van az iskolához, testnevelési órákat is tarthatnak ott, tanítási időn kívüli testmozgásra is lesz lehetőség.

A Helyi Fejlesztések Országos Programjánál is sikeresen pályázott az önkormányzat az iskola második informatika laborjának kialakítására. A szaktantermet 80 ezer lejből 30 számítógéppel, új bútorzattal, interaktív táblával szerelték fel. „A tavaszi vakációra lett kész, így a diákok még nem is láthatták, remélem, szeptemberben birtokba veszik” – tette hozzá Nagy Gabriella. Az infólabort a magyar iskola gimnáziumi osztályainak 250-300 diákja fogja használni, hiszen az új kerettanterv szerint V-től kezdve kötelező az informatika oktatása.

A Horváth János Líceum nevet viselő magyar iskola jövőre ünnepli egy évtizedes fennállását. Jó esély van arra, hogy addigra épület szempontjából minden igényt kielégítő, modern intézmény legyen.

Készült a Margittai Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.26
Galéria
Az iskola jelenlegi két épülete között, az utcafronton épül meg az új, emeletes szárny
A Horváth János Elméleti Líceum főépülete
Nagy Gabriella igazgató
Teljesen felszerelték a második infólabort
A telek hátsó részébe sporttermet terveztek