Nagy lépés a kórház életében

A margittai Dr. Pop Mircea Városi Kórház a megye vidéki egészségügyi intézményei közül a legnagyobb és legfelszereltebb. Humán erőforrás szempontjából sincs ok panaszra. A kórház a megyei jogú város környékének betegellátásáért is felelős, így a lehetséges pácienseinek száma megközelíti a százezer főt.

Folyamatos fejlődésben van a margittai városi kórház. Épületeit Cseke Attila és dr. Ritli László minisztersége alatt felújították, az évek során újabbakkal is bővült. Orvosi műszerekből is mindig beszereznek valami újat, és a szakorvosok is szívesen választják munkahelyüknek. Nagy könnyebbség a térségben lakóknak, hogy szakorvosi vizsgálatra nem kell a megyeközpontba utazniuk.

A vezetőség évek óta szerette volna elérni, hogy legyen az kórházban CT-készülék, mely újabb fejezetet nyitna az intézmény életében, de eddig ezt nem sikerült megvalósítani. Az akadályozó tényező a pénz hiánya volt. Az intézmény nem veszteséges ugyan, de a készülék árát nem tudta kigazdálkodni. Az egyedüli lehetséges út a pályázat maradt. Erre most adódott alkalom, azonnal ki is használták. Kocsis Emese gazdasági igazgatót kérdeztem az elkövetkező fejlesztésekről.

– Úgy tudom, több megnyert pályázatuk fut egyszerre. Kérem, beszéljen ezekről!

– Három pályázatunk van folyamatban, melyeket az önkormányzatnak és Pocsaly Zoltán polgármesternek köszönhetően tudtunk megvalósítani. Az első célja a járóbeteg-rendelők felszereléseinek, orvosi műszereinek felújítása. Ennek köszönhetően kapjuk meg a rég áhított modern CT-készüléket és a szakrendelők felszereléseit. Ezt a pályázatot április 30-ig kellett volna lezárnunk, de a járvány miatt hosszabbítást kaptunk. Jelenleg folynak a munkálatok a CT-készülék helyiségeinek előkészítésén, sugárvédelmi szigetelésen, remélem, már az idén komputertomográffal vizsgálhatunk Margittán. Ez megkönnyíti a környékbeli páciensek életét, egyben tehermentesíti majd a CT-vizsgálatokat végző váradi intézményeket. Egy új röntgengépet, négy ultrahangos készüléket és három endoszkópot is ezzel a pályázattal tudunk működésbe állítani. A projekt teljes értéke 2,1 millió euró. A minimális önrészt az önkormányzat fizeti. A közbeszerzési eljárás elindult, minden jó úton halad ahhoz, hogy „felsőbb osztályba lépjen” a margittai kórház.

– Meglesz az új műszerekhez a kezelőszemélyzet?

– Erre is felkészültünk, megfelelő orvosok és asszisztensek lesznek a beindulás időpontjáig. Ebben az is segít, hogy szeretnek hozzánk jönni az orvosok. Szeretnénk saját erőből a járóbeteg-ellátó részlegen két új rendelőt nyitni: endokrinológiát és urológiát.

– Mit céloz a másik két pályázat?

– A sürgősségi osztályra kapunk új röntgengépet és ultrahang-készüléket, valamint a távdiagnosztikai PAX rendszert. Utóbbi azt teszi lehetővé, hogy a röntgen- és ultrahang-felvételeket nagyon jó minőségben átküldjük Nagyváradra, ahol mindig van ügyeletes szakorvos, aki leolvassa. Ez sokat segít a diagnózis felállításában, mivel nekünk nincs éjszakai ügyeletes szakorvosunk. Ez egy román–magyar határon átívelő régiós pályázat, részt vesz benne még Nagyszalonta, Élesd, Belényes, valamint Berettyóújfalu kórháza, partner a Bihar Megyei Tanács, a Nagyváradi Egyetem, valamint az érintett önkormányzatok. A harmadik pályázatunkat az OMV-hez nyújtottuk be, My Smart Hospital (Az okos kórházam) néven fut, és 50 ezer eurós támogatást kapunk rá. Ezzel szeretnénk lehetővé tenni a pácienseink online időpontfoglalását, ami nagy könnyebbség lesz orvosnak és betegnek egyaránt, elkerülhető az időrabló sorban állás. Lehetővé válna a bejelentkezés a szakorvosi, labor és a röntgenvizsgálatokra, később a rendszerből a páciensek letölthetnék saját labor-, illetve röntgeneredményeiket. Természetesen az adatvédelemről gondoskodunk. Optimalizáljuk majd a betegek bejelentkezését a járóbeteg-rendelésre is egy kártyaolvasó rendszerrel, mely személyi igazolványuk alapján azonosítja őket, felismerve azt is, van-e biztosításuk.

– Új tetőt kapott a járóbeteg-rendelő. Ezt milyen anyagi forrásból finanszírozták?

– Az eredetileg épített lapostető az évek során megkopott, beázott. Javítása halaszthatatlanná vált. Eredetileg úgy terveztük, hogy magasítjuk, és tetőtér-beépítést végzünk, de ennek finanszírozására nem találtunk pályázati lehetőséget, önerőből nem tudtuk előteremteni a szükséges pénzt. Ezért a sátortető mellett döntöttünk, mert a lapos tetőben már csalódtunk. Előbbi drágább, de tartósabb. 570 ezer lejbe került, elvitte többéves profitunkat, de nem várhattunk vele tovább. Ennek el kellett készülnie az új készülékek beszerelése előtt.

Készült a Margittai Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.26
Galéria
A hideg ellenére dolgoztak a kórház járóbeteg-rendelőjén
Kocsis Emese gazdasági igazgató